Aralık 2020 | Sayı 3

#Hack4RegTech Başvuruları Başladı!

 

Kavlak Avukatlık Bürosu olarak Başlangıç Noktası işbirliği ile düzenlediğimiz Hack4RegTech Hackathon başvuruları başladı!
Hukukun geleceğine yön vermek isteyen herkesi bireysel ya da takımıyla beraber #Hack4RegTech’e katılmaya davet ediyoruz.

Detaylar ve Başvuru İçin Ziyaret Edin


 

TEKNOLOJİ TARİHİNDEN SEÇKİLER

 

 

Microsoft markalaştı. – 26.11.1976

Daha önce “Microcomputer and Software” adıyla resmi olmayan bir şekilde çalışmalarını sürdüren Microsoft kurucu ortakları Bill Gates ve Paul Allen, Microsoft’un ticari adının kaydını gerçekleştirdi.

 

İŞTE HAFTANIN ÖNEMLİ HABERLERİ

 

 

Yeni Gizlilik Algoritması, Makine Öğrenimi Teknolojisinde Güvenli Paylaşıma Olanak Tanıyor

Kanada merkezli yapay zeka destekli yazılım şirketi Kira, geliştirdiği diferansiyel gizlilik algoritmasıyla müvekkillerin kişisel verilerini koruyor ve hukuk sektöründe kullanılan makine öğrenimi teknolojisinin ürünlerini daha güvenli hale getiriyor. Sözleşme analizi, dijital dosyalara erişim ve adli tahmin gibi alanlarda hassas verileri koruyacak şekilde tasarlanan algoritma, teknolojik altyapıları kullanan hukuk firmalarına güvenli paylaşım imkanı sunuyor. Şirket, geliştirdiği yazılım ile müşteri ilişkilerindeki entegrasyonu geliştiriyor ve böylece yasal hizmet talebinde artış yaşanacağını düşünüyor.

Devamını Oku

 

 

Covid-19 Nedeniyle Yapılan Kısa Çalışma Başvuru Süresi Uzatıldı

Tüm dünyada ve Türkiye’de vaka sayılarının artması sebebi ile, Covid-19 Pandemi sürecinde ilan edilen Kısa Çalışmadan yararlanabilmek için başvuru süresi, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
Böylelikle, Covid-19 nedeniyle 30.06.2020 tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu bulunmayan işverenler, 31.12.2020 tarihine kadar başvurmaları halinde 01.12.2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabileceklerdir.

 

 

Pandemi Sürecinde Dijital Arabuluculuk Hizmeti Önem Kazanıyor

İngiltere merkezli hukuk teknolojileri girişimi RESOLV, LegalTech Breakthrough tarafından ‘Yılın Çevrimiçi Uyuşmazlık Çözümü Sağlayıcısı’ ödülüne layık görüldü. Avukatlara ve arabuluculara uyuşmazlık çözümleri üreten şirket, akıllı bilgi sistemleri ile donattığı platformunda, özellikle pandemi sürecinde uzaktan çalışma konusunda problem yaşayan hukuk firmalarına mobil teknoloji altyapıları sağlıyor. Uçtan uca şifrelenmiş video toplantıları ile kayıt güvenilirliğine önem veren platform; mobil erişim, şifreleme ve çevrimiçi anlaşmazlık sorunlarına inovatif çözümler getiriyor. RESOLV, engelli müşterilerinin de kullanımına uygun olarak tasarladığı bu platform ile müşteri ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Devamını Oku

 

 

Son kayıt tarihi 1 Aralık 2020 olarak belirlenen İYSye kaydolma ve

mevcut onayları yükleme tarihi ertelenmiştir.

Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında hizmet sağlayıcıların İYS’ye kaydolmalarıve ticari elektronik ileti onaylarını aktarmaları gereken son tarih 1 Aralık 2020 olarak belirlenmişti. Ancak tüm dünyayıetkileyen COVID-19 salgınının günlük hayattaki olumsuz etkileri sebebi ile son kayıt tarihi 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme 31 Aralık 2020 tarihine, 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme 31 Mayıs 2021 tarihine ertelenmiştir.

 

 

Hukuk Teknolojileri Gündemine Özel Sanal Kaynak Oluşturuldu

Amerika merkezli satış ve pazarlama ajansı Legal Tech Media Group, hukuk sektörüne dair haberler ve içerikler üreten Above The Law ve bağlı kuruluşu Evolve the Law, hukuk firmalarını sektörün güncel haberleri ile bilgilendirmek üzere oluşturdukları sanal kaynak Non-Event’i duyurdu. Şirketler, geliştirdikleri bu kaynak ile avukatların hızlı bir dijitalizasyon dönemine giren hukuk sektöründeki gelişmeleri aktif olarak takip etmesine yardımcı oluyor. Firmaları; iş akışında kullanılan teknolojik altyapılar, bu uygulamaların satın alım ve optimizasyon süreci gibi konularda bilgilendiren platform, teknolojinin şekillendirdiği hukuk sektöründeki potansiyel kariyer yollarını da inceliyor.

Devamı Oku

 

 

AİHM, Rusya ile Telegram arasındaki Anlaşmazlığı Değerlendirecek

Dünyaca ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram ile ilgili olarak AİHM’de yürütülen yargılama süreci, gizliliğin ve ifade özgürlüğünün altını bir kez daha çizmiştir.Telegram Messenger LLP tarafından geliştirilen Telegram Messenger; Rusya’da ve dünya çapında milyonlarca kişi tarafından kullanılan, cep telefonları, tabletler veya bilgisayarlar gibi çeşitli cihazlarda, ücretsiz olarak erişilebilen, güvenli ve şifreli anlık mesajlaşma uygulamasıdır.
2017 yılında Rusya güvenlik kurumu, Telegram’dan  terörle ilgili faaliyetler sürdürdüğünden ve terör örgütü üyesi olduğundan şüphelenilen bazı kullanıcılarının iletişim kodlarını çözmek amaçlı şifre vb. bazı bilgileri paylaşmasını talep etmiştir.
Ancak Telegram Messenger LLP, iletişimin gizliliği ve Telegram kullanıcılarının ifade özgürlüğünün korunmasının önemini ortaya koyarak kullanıcılara ilişkin herhangi bir veri paylaşmamış ve bu nedenle, suçlamalarla ve davalarla karşı karşıya kalmıştır.
Son olarak, idari para cezasına çarptırılan, hakkında çeşitli cezalara hükmolunan ve Rusya’da uygulamasının kullanımı engellenen Telegram Messenger LLP; verilen cezaların ve erişim engeli kararının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında korunan ifade ve bilgi verme özgürlüğüne bir müdahale teşkil ettiğini ileri sürerek AİHM’e başvurmuş olup AİHM’den çıkacak karar büyük bir merak konudur.

 

 

Hukuk Eğitiminde Etik, Modern ve Multidisipliner Bir Yapı Tercih Ediliyor

Teknolojinin hukuk eğitimini şekillendireceğini söyleyen Hindistan Hukuk ve Adalet bakanı Ravi Shankar Prasad; siber zorbalık, hileli unsurlar, verilerin hacklenmesi gibi konularda yerel fikirlere, kültürlere ve hassasiyetlere bağlı bir hukuk sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Dijital ekosistemde insan etiğinin yerine ve yapay zeka sınırının belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Prasad, dijital hukuk sisteminin etik insan davranışının temel niteliklerinden tamamen habersiz olmaması gerektiğine inanıyor. Hukuk öğrencilerinin dijital ekosistemin yasal çerçevesini oluşturma aşamasında aktif olması umut ediliyor ve modern hukuk eğitiminin teknoloji odaklı olmasının yanı sıra duygusal zeka, sosyal medya becerileri, veri analitiği ve tasarım gibi konuları da içermesi bekleniyor.

Devamını Oku

 

 

Facebook, Amazon Gibi Teknoloji Devleri Dijital Vergiler ile Karşı Karşıya

Dijital vergiler özellikle pandemi ile yaşanılan dijital devrim ile birlikte tüm dünyanın gündemini meşgul eden bir konu haline gelmiş olup Kanada ve Fransa’dan gelen somut adımlar dikkat çekicidir.
Kanada hükumeti 2022’den itibaren dijital hizmetler sağlayan şirketlere, büyük uluslar vergilendirme konusunda koordineli bir yaklaşım geliştirene kadar devam edecek bir vergi uygulamayı planladığını söylemiştir.
Fransa’da da benzer bir yaklaşım bulunmaktadır. Fransa maliye bakanlığının dijital hizmet vergisinden sorumlu büyük teknoloji şirketlerine vergi ödemesini Aralık ayında planlandığı gibi ödemeleri için bildirimler gönderdiğini ifade etmiştir. Ayrıca Fransa hükumeti, büyük internet şirketlerinin, müşterilerinin nerede olduğuna bakılmaksızın düşük vergili ülkelerde kar rezervasyonu yapabilecekleri çevrimiçi ticaret çağına yönelik sınır ötesi vergilendirme kurallarını güncellemek için bir OECD anlaşmasına ulaşılır ulaşılmaz vergiyi geri çekeceğinin de altını çizmiştir.

 

 

Hukuk Sektöründe Teknoloji Kullanımı Firmaların Geleceğini Etkiliyor

Amerika merkezli ABC Hukuk Hizmetleri şirketinin Ürün ve İnovasyon Başkan Yardımcısı Sascha Mehlhase; hukuk sektöründeki dijitalleşme süreci değişimlerine direnç gösteren firmaların, teknolojinin sunduğu imkanları benimsemekte zorlanacağını belirtti. Kağıtsız dosya, e-konferans ve e-imzalama teknolojilerini çevik bir şekilde hayata geçirebilen şirketlerin çalışma hayatına etkili bir şekilde geri dönüş yaptığını söyleyen Sascha, uzaktan çalışma araçları ve altyapıları konusunda eğitim alınması gerektiğinden bahsetti. Sascha, geleneksel yasal süreçleri sürdürmek yerine yapay zeka, doğal dil işleme ve makine öğrenimi gibi teknolojilerle yeni yaklaşımlar sergilemenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Devamını Oku

 


ARKA PLAN

Şirketlerin, hukuk sektöründe güvenlik ve verimlilik kavramlarını sürdürülebilir kılmak için kullandığı dijitalizasyon çözümleri, alternatif bir tercih olmaktan çıkarak mecburi birer ihtiyaç haline geldi. Küresel ölçekte, her geçen gün daha fazla hukuk firmasının yenilikçi bir tutum sergileyerek teknolojik alt yapıları iş süreçlerine entegre ettiğini gözlemleyebiliyoruz. COVID-19 salgını, hukuk sektöründe özellikle bu yıl ivme kazanan dijital dönüşümün en önemli katalizörü olarak karşımıza çıkıyor. Sektörler, pandemi süreciyle birlikte gelen yeni normal şartlar altında sanal platformları kullanarak uzaktan çalışma prensibine adapte olmaya çalışıyor. Profesyonel olarak pazar ve tüketici verileri paylaşan Almanya merkezli Statista’nın Mart 2020 tarihli anketine göre, hukuk teknolojilerini kullanan firmaların %84’ü organizasyon verimliliğinde gözle görülür bir artış yaşandığını belirtiyor. Ankete katılan firmaların %27’si, teknoloji kullanımının mevcut çalışanların refahını artırdığını ve bu sektörde daha fazla insana istihdam imkanı sunduğunu söylüyor. Teknolojik araç kullanımının maliyetleri düşürerek sektör ekonomisine katkı sağlaması da dikkate alındığında, dijital çağa geçişin önemi ortaya çıkıyor ve bu durumda hukuk firmalarının teknolojiye adapte olma yeteneği, en önemli doğal seleksiyon parametresi haline geliyor.

 

HAFTANIN İNFOGRAFİĞİ

 

 

Amerika’daki pazarlama ve reklamcılık şirketi Horowitz Agency tarafından yayımlanan infografikte, hukuk firmalarının pazarlama trendleri inceleniyor. İnfografiğe göre, en popüler pazarlama platformları arasında %35 oranla ilk sırada yer alan Facebook’u, az bir farkla e-mail takip ediyor. Profesyonel amaçlar için kullanılan sosyal medya platformlarına baktığımızda %82 oranla öne çıkan LinkedIn’in, Facebook’u geride bıraktığını görüyoruz. Şirketlerin %33’ünün yıllık pazarlama bütçesi oluşturduğu belirtilen infografikte, sosyal medyanın müşteri edinimi konusundaki etkisine ve firmaların pazarlama sonuçlarını ölçümleme yöntemlerine de değiniliyor.

İnfografiğe Git

Haftanın Kursu

 

 

Amerika merkezli bilişim teknolojisi şirketi IBM tarafından verilen ‘Siber Güvenlik Araçlarına ve Siber Saldırılara Giriş’ kursu, hukuk firmalarının en çok önem verdiği ve yatırım yaptığı konulardan biri olan kişisel verilerin korunması alanında siber güvenliğe giriş niteliğinde bir eğitimdir. Kurs, siber saldırıların türlerini ve amaçlarını anlatarak kişi ve kurumları olası tehditlere karşı bilgilendirmeyi amaçlıyor. Siber güvenliğin temel terim ve araçları üzerinde duran kurs, katılımcılarını potansiyel olaylara müdahale edebilecek bilgi ve becerilerle donatıyor. Siber güvenlik araçlarını tanıtan kurs, bu konuda daha fazla araştırma yapmak isteyen katılımcılar için kaynak önerilerinde de bulunuyor.

Kursa Git

 

Haftanın Videosu

 

 

Uluslararası çok satan yazar, işletme ve teknoloji danışmanı ve konuşmacı Bernard Marr, hukuk teknolojilerinin durumunu, avukatlık mesleğinin nasıl değişeceğini ve online mahkemelerin yarattığı etkiyi konuşarak hukuk alanındaki gelişmeleri özetliyor ve gelecek hakkında tahminlerde bulunuyor.

Videoyu İzle

 

HAFTANIN SÖZÜ

 

 

“Teknolojinin temel sosyal işlevi, insan etkinliği için yeni olanaklar yaratmaktır.”
– William Leiss