Ocak 2022 | Sayı 31

Bülteni Dinle

 

İŞTE HAFTANIN ÖNEMLİ HABERLERİ

 

 

Avrupa Gizlilik ve Antitröst Düzenleyicileri Kurumsal Veriler Konusunda Güçlerini Bir araya Getirdi

Büyük şirketlerin veri uygulamalarının rekabet üzerindeki etkileri endişe uyandırmaya devam ederken, veri koruma düzenleyicileri ve rekabet otoriteleri arasındaki ortak politika girişimleri, 2021 yılında ciddi bir ivme kazandı. Söz konusu çabalarla büyük şirketlerin kişisel verileri kullanımının azaltılması amaçlanıyor.

 

 

Küresel Sürdürebilir Yatırım Fonları Rekoru

Bir şirketin çalışanlarına nasıl davrandığı, tedarik zincirini nasıl yönettiği, nasıl bir yönetim mekanizması olduğu, birlikte faaliyet gösterdiği birincil paydaşları ve genel anlamda toplum için nasıl pozitif/negatif etki yarattığını gösteren verilerden oluşan çevresel, sosyal ve yönetimsel (“ESG”) riskleri şirketlerin günümüzde şirketlerin en büyük sınavını oluşturuyorken; bu konulara odaklanmak şirketlerin performanslarını arttırıyor. Bu süreçte ise Morningstar tarafından yapılan açıklamaya göre, küresel sürdürülebilir yatırım fonları 2021’in üçüncü çeyreğinde rekor kırarak 3,9 trilyon dolara ulaşmış bulunuyor.

 

 

2021 Yılında Dünyada ve Türkiye’de Satın Alma ve Birleşmelerde Artış 

KPMG’nin yayınlamış olduğu rapora göre, tüm dünyada birleşme ve satın alma işlemlerinde geçmiş yıllara nispeten çok ciddi bir artış gözlemlendi. Yine aynı şekilde Türkiye’de de hem işlem hacminde hem de işlem adedinde gerçekleşen artış göze çarptı. 2021’de Dünya’da yaklaşık 5,1 trilyon dolarlık bir birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşirken, Türkiye’de de son yedi yılın en yüksek rakamı 14 milyar dolar seviyesi görüldü.

 

 

6G Denemesinden Rekor Hız

Çin merkezli bir laboratuvar, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek hız olduğunu iddia ettiği 6G odaklı terahertz 100/200 Gbits/sn gerçek zamanlı kablosuz iletişimde bir atılım gerçekleştirdi. Nanjing merkezli Purple Mountain Laboratories, tek dalga boyu net 103.125 Gbps hıza ve 206.25 Gbits/sn net hıza sahip çift dalga boylu terahertz kablosuz aktarıma ulaştı ve bunun terahertz gerçek zamanlı en yüksek aktarım rekoru olduğu kayıtlara geçti.

 

 

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te Değişiklik

Resmî Gazete’ de 06.01.2022 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklikle yabancıların vatandaşlık amaçlı gayrimenkul alımlarında Türk lirası yerine dövizle ödeme koşulu getirildi. İlgili değişiklik ile Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybının dengelenmesi amaçlanıyor.

 

 

Para Piyasası Fonları İle İlgili Değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulu, Fon Portföyünü Oluşturan Varlık ve İşlemlere İlişkin Esaslar’ ında değişikliğe giderek; para piyasası fonlarının fon toplam değerinin azami %50’sinin mevduat/katılma hesaplarında değerlendirilebileceği ve tek bir bankada değerlendirilebilecek tutarın fon toplam değerinin %6’sını aşamayacağı yönünde düzenlemeler yaptı.

 

 

Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkındaki Yönetmelik Ertelendi

4 Haziran 2021 tarihli banka sırrı ve müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin paylaşım ve aktarımlarına ilişkin kapsam, şekil, usul ve esasların belirlendiği Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Yönetmeliği son yapılan erteleme ile 1 Temmuz 2022’de yürürlüğe girecek.

 

 

Theranos Skandalı

Dünya’nın en genç kadın milyarderi ve geleceğin Steve Jobs’ u olarak adlandırılan Elizabeth Holmes, 2014 yılında 9 milyar dolar değerinde bir şirket kurarak iğnesiz bir şekilde birkaç damla kan ile diyabet ve kanserin hızla tespit edilebileceğini açıklamıştı. Fakat 2018 yılında Holmes’un kurduğu teknolojinin işe yaramadığı ortaya çıkınca, şirketi iflas etmişti. Holmes, her biri 20 yıla kadar süren dolandırıcılık suçlarından yargılanıyor.

 

 

İçerik Üreticileri İçin Yeni Vergi Muafiyeti

Sosyal medyada içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançların tamamı Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazançlara ilişkin hükümleri çerçevesinde vergiye tabi tutulmaktaydı. Ancak 12.01.2022 tarihli tebliğ ile, içerik üreticilerinin metin, görüntü, ses, video gibi faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden muaf tutuluyor.
İlgili düzenleme ile vergiden muaf tutulan kişilerin elde ettiği belirli tutara kadar olan kazançlarda sadece bankalar tarafından stopaj yapılacak, defter tutulmayacak, fatura düzenlenmeyecek veya beyanname verilmeyecek.