Şubat 2021 | Sayı 7

TEKNOLOJİ TARİHİNDEN SEÇKİLER

 

 

İlk Macintosh Reklamı Yayınlandı – 22.01.1984

22 ocak 1984 tarihinde Super Bowl etkinliği devre arasında Apple, Steve Jobs tarafından sunulan ilk Macintosh bilgisayarını tanıttığı ünlü reklamını ilk defa yayınladı.

 

İŞTE HAFTANIN ÖNEMLİ HABERLERİ

 

 

Hukuk Alanında İnternet Tabanlı Araçların Kullanımı Yaygınlaşıyor

Lawyer Monthly’de yayımlanan bir makaleye göre hukuk alanında internet tabanlı araçların kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bugün gelinen noktada hukuk firmalarının işleyişinde bulut depolama sistemleri ve internet üzerinden kullanılan programlar kendilerine daha çok yer bulmaya başladı. Her ne kadar bazı şirketler haklı olarak siber güvenlik konusunda endişe duysalar da her geçen gün bulut sistemlerine geçiş yapan firmaların sayısı artıyor. Yakın gelecekte hukuk sektörünün ancak bu gibi yenilikçi teknolojik gelişmeleri tam olarak kucakladığında ölçek ekonomilerinden gereken payı alabileceği düşünülüyor.

Devamını Oku

 

 

524 Sıra No.’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Mükellefler Mücbir Sebep Hükümlerinden Faydalanabilecek

Covid-19 salgınına ilişkin olarak geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine/faaliyetlerinin tamamen durdurulmasına karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılmasına ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 524), 25 Ocak 2021 tarihinde yayımlanmıştır.

T.C. İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara verilmesine/faaliyetlerinin tamamen durdurulmasına karar verilen işyerlerinin, 1 Aralık 2020 tarihi ile alınan karar kapsamında faaliyetlerine tekrar başlamaları uygun görülen tarih aralığında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.

Mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerle ilgili olarak; Muhtasar Beyannameler ve Katma Değer Vergisi Beyannameleri ile “Form Ba-Bs” bildirimlerinin verilme ve söz konusu dönem içerisinde oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma ile bazı Vergi Usul Kanunu yükümlülüklerini yerine getirme sürelerinin mücbir sebep halinin sona ereceği tarihi izleyen ayın 26.günü sonuna kadar ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin beyanname verme süresi uzatılan ilk dönemden başlamak üzere beyannamenin verilmesi gerektiği ayı izleyen aydan itibaren sırasıyla her bir dönem için takip eden ilgili ayın sonuna kadar uzatılması uygun bulunmuştur.

 

 

Hukuk Firmalarının Yeni Teknolojilere Adapte Olma Hızı Beklenenin Gerisinde

Asya-Pasifik bölgesi her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da oldukça hızla ilerliyor ve trendleri yakından takip ediyor. Ancak Legal500’e göre hukuk firmaları yeni teknolojileri süreçlerine adapte etme konusunda yeterince hızlı hareket etmiyor. Özellikle dışarıdan hukuk danışmanlığı alan firmalar birlikte çalıştıkları hukuk firmalarının daha yenilikçi olmasını talep ediyor. Avustralyalı Finansal Hizmetler Firması AMP’nin üst düzey yöneticilerinden Susan Cattell, her ne kadar yeni teknolojiler bazen halihazırda işleyen sistemleri sekteye uğratıyor gibi görünse de müşterilerin ve hukuk firmalarının bu konuda kendileri için en uygun çözümü bulmak için birlikte çalışmaları gerektiğini söylüyor.

Devamını Oku

 

 

İtalyan Veri Koruma Otoritesi 10 Yaşındaki Çocuğun Yaşamını Yitirmesinden Sonra TikTok’a Kısıtlama Getirmiştir

İtalya’nın güneyindeki Palermo şehrinde, 22 Ocak 2021 tarihinde 10 yaşında bir kızın Tiktok’taki bir dayanıklılık meydan okuması sırasında hayatını kaybetmesi ülkede tartışmalara yol açmıştır. İtalyan Veri Koruma Otoritesi, 10 yaşındaki kızın ölümünün neden olduğu dehşetten sonra acil önlemler almaya karar vermiştir.

Aralık ayında, reşit olmayanların korunmasında yeterli dikkati göstermemesi, 13 yaş altındaki çocuklar için geçerli olan kayıt yasağından kolayca kaçınılması, kullanıcılara sağlanan şeffaf olmayan ve belirsiz bilgiler, gizlilik gereksinimlerini karşılamayan varsayılan ayarlar hususları dahil olmak üzere İtalyan SA tarafından TikTok’a birçok ihlal bildirilmişti.

Ancak sosyal platforma katılan İtalya’daki küçüklere acil koruma sağlamak için 22 Ocak 2021 tarihinde İtalyan SA yeni bir adım atarak, TikTok tarafından “yaşla ilgili gerekliliklere uygunluğu sağlamak için tam bir kesinlik ile yaşı belirlenemeyen” herhangi bir kullanıcıyla ilgili verileri işlenmesini yasaklamış; bu kişilerin hesaplarının engellenmesine karar vermiştir. İtalyan SA’nın konuyla ilgili ek değerlendirmelerini tamamlamayı planladığı 15 Şubat 2021 tarihine kadar söz konusu yasak, geçici olarak uygulanacaktır.

 

 

Bulut Tabanlı İçerik Hizmetleri Sektöründe Lider NetDocuments Firması Rekor Büyüme Açıkladı

Hukuk firmaları ve kurumsal şirketlerin hukuk departmanları için bulut tabanlı depolama hizmeti sağlayan NetDocuments, 2020 yılı için rekor büyüme rakamları açıkladı. Firma, orta büyüklükte hukuk firmaları segmentinde %40 büyüme sağlarken, yeni kurumsal firmaları bünyesine katma konusunda ise %150’lik bir artış olduğunu belirtti. 2020 yılı boyunca şirket bünyesine katılan hukuk firmalarının sayısında büyük ölçekli artış kaydeden firma bugün dünya çapında bulut hizmetlerini kullanan 3000’den fazla şirkete hizmet veriyor. NetDocuments, bu artışın en büyük sebebinin pandemi döneminde evden çalışmaya geçilmesi olduğunu söylüyor.

Devamı Oku

 

 

Güncellenen ICC 2021 Tahkim Kuralları İle Çevrimiçi Tahkim, Tahkimde İklim Ve Çevre Duyarlılığı Gibi Konular Dikkat Çekti

Milletlerarası Ticaret Odası tarafından güncellenen ICC 2021 Tahkim Kuralları birçok önemli alanı etkileyecek esaslı değişiklikleri kapsıyor.

2021 Kuralları ile karmaşık uyuşmazlıkların tanınması için tahkim mahkemesinin birleştirme ve konsolidasyon emri verme yetkisinin genişletilmesi, yasal süreçle ilgili endişeleri gidermek için yeni mekanizmalar getirilmesi, yatırım anlaşmasına dayalı tahkim için özel olarak hazırlanmış hükümlerin dahil edilmesi, hakemlerin üçüncü devlet vatandaşı olması gerekliliği ve olağanüstü hal hakemlerine ilişkin hükümlerin hariç tutulması, Otomatik olarak uygulanacak Seri Tahkim bakımından eşik değerin 2 milyon ABD Doları’ndan 3 milyon ABD Doları’na çıkarılması, yeşil ve çevrimiçi tahkim ile tahkim yargılamalarının etkinliğini ve esnekliğini artırmaya yönelik değişiklikler yapıldı.

 

 

Sanal Duruşmalar Giderek Daha Çok Kabul Görüyor

KPMG ve Baker Mackenzie hukuk alanında çalışan pek çok hakem, avukat, hakim ve hukuk firmalarının müvekkilleri ile yaptıkları görüşmelerin sonuçlarını yayımladıkları raporda pandemi dönemi ile birlikte başlayan sanal duruşmaların taraflar için oldukça faydalı hale geldiğinin altını çiziyor. Görüşmelere katılanlar, her ne kadar henüz tüm şartlar altında uygulanabilir bir yöntemde karar kılınmamış olsa da sanal duruşmaların faydalı ve başarılı bir uygulama olduğunu ve pandemiden sonra da devam ettirilmesi gerektiğini söylüyor.

Devamını Oku

 

 

Avrupa Parlamentosu Genel Kurul’u Tarafından Çalışanın İrtibatı Kesme Hakkı Çağrısı!

Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda, çalışanlara iş saatleri dışında ulaşılamamasına yönelik “İrtibatı kesme hakkı” ile ilgili hazırlanan rapor kabul edildi.

Raporda, dijitalleşme ve çeşitli teknolojik cihazların, işçi ve işverenlere ekonomik ve sosyal faydalar sağladığı, çalışmada esnekliği ve özerkliği arttırdığı, işe gidip gelme sürelerini kısalttığı, bununla birlikte işin yoğunlaşması, çalışma saatlerinin uzaması, iş ve özel hayat arasındaki sınırların aşılması gibi dezavantajlara, istihdamla ilgili çeşitli etik ve yasal sorunlara neden olduğu kaydedildi.

Özellikle Covid-19’un etkisini sürdürdüğü dönemde dijital araçlar ve teknolojik cihazların iş amaçlı kullanımının çok artmasının sürekli bağlı, her zaman açık ve göreve hazır olma kültürü ile sonuçlandığı ifade edildi. Evden çalışma ile özel hayat ve iş hayatı arasındaki sınırların bulanıklaştığına dikkat çekilen raporda, günümüzde işverenlerin çalışanlarından her zaman erişilebilir olmalarını beklediğine işaret edildi.

Çalışanların hafta sonu, yıllık izin ve mesai saatleri sonrası işleriyle ilgili e-posta, mesaj ve aramalara yanıt vermeme hakları olduğuna işaret edilen raporda, bu konuda hızla Avrupa çapında bir mevzuat hazırlanması gerektiği kaydedildi. Böylelikle, AB Komisyonu’na, çalışanların iş saatleri dışında bağlantılarını kesebilmelerine ve evden çalışanlara yönelik iş koşullarına açıklık kazandırılmasına yönelik yasal düzenleme üzerinde çalışması çağrısı yapıldı.

 

 

2020’deki Düşüşün Ardından Küresel Hukuk Hizmetleri Sektöründe %2,9’luk Büyüme Bekleniyor

Reportlinker.com’un yayımladığı raporda 2020 yılı içinde pandemiden dolayı küçülmeye giden küresel hukuk hizmetleri sektörünün 2021 yılı içinde %2,9’luk bir büyüme kaydedeceği öngörülüyor. 2019 yılı toplam sektör hacmi 734,1 Milyar Dolar olan sektör 2020 yılında gerek hukuki süreçlerin askıya alınması gerekse dünya çapında pek çok ticari faaliyetin durdurulması sebebiyle küçülme ile karşı karşıya kalmıştı. Ancak 2021 yılında pandeminin etkisinin de azalmasıyla birlikte sektörün yeniden büyüme trendine gireceği ve 2025 yılında 908,17 Milyar Dolara erişeceği bekleniyor.

Devamını Oku

 

 

Başlangıç Noktası İşbirliği İle Düzenlenen #Hack4RegTech Hackathonu’nda Kazananlar Belli Oldu

8-9-10 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen ve 48 saat kesintisiz olarak süren Hack4RegTech hackathon etkinliğimizde jüri sunumları sonrasında ilk üçe girerek yarışmayı kazanan ekiplerin isimleri belli oldu.

Yarışmada birinciliği, Doğu Deniz Uğur, Araz Alemfamian, Can Uncu, Yiğit Eren Saykal’dan oluşan Bimza ekibi “Blockchain tabanlı belge depolama ve e-imza çözümleri” projeleriyle; ikinciliği, İcrai’den Meva Akkaya “İcra süreçlerine yönelik yapay zeka tabanlı duygu analizi uygulaması” projesiyle; üçüncülüğü ise, Mahmut Esat Kocaoğlu ve Mehmet Selim Bilgin’den oluşan KVİS ekibi “KVKK Uyum ve Yönetim Platformu” projeleriyle kazanmaya hak kazandılar.

Hack4RegTech hackathonumuza katılan tüm ekip ve adaylara, hackathon süresince ekiplere destek olan mentorlarımıza, zorlu değerlendirme sürecinde yanımızda yer alan jüri üyelerimize teşekkür ediyor, kazanan ekipleri kutluyoruz.

 

 

28 Ocak Veri Koruma Gününüz Kutlu Olsun!

Kavlak Avukatlık Bürosu olarak her yıl Türkiye ve diğer 45 ülkenin taraf olduğu Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması’na ilişkin sözleşmenin imzaya açılmış olduğu tarih olan 28 Ocak Veri Koruma Günü’nüzü kutlarız!

Ülkemizde Veri Koruma Günü, Kişisel Verileri Koruma Kurumu (“KVKK”) öncülüğünde adalet bakanı, ilgili bakanlık birimleri, idari birimler, sivil toplum örgütleri yetkilileri ile üniversitelerin veri güvenliği alanında uzman akademik personellerinin katılımlarıyla düzenlen konferans ile her yıl kutlanmaya devam ediliyor.

 


ARKA PLAN

2020 yılı pek çok sektörde önemli daralmaların yaşandığı bir yıl oldu. Küresel hukuk hizmetleri sektörü ise bu gelişmelerden iki açıdan negatif olarak etkilendi. Bir yandan küresel pandemi sebebiyle hukuk hizmetleri askıya alınırken diğer sektörlerin birçoğunun ticari işlemlerinin durma noktasına gelmiş olması da hukuk firmalarından aldıkları hizmetlerde kesintiye gitmelerine yol açtı. Tüm bu sebeplerle 2019 yılında 734,1 Milyar Dolar olan sektör büyüklüğü 2020 yılında 728,5 Milyar Dolara geriledi. Ancak 2021 beklentileri daha olumlu görünüyor. Pandeminin hafiflemesi ile sektördeki küçülmenin 2021 yılında bitmesi ve hatta yeniden büyümeye geçilmesi bekleniyor. Diğer taraftan hala içinde bulunduğumuz küresel pandemi sebebiyle 2020 yılına damga vuran tek şey sektörel küçülme olmadı. Pandeminin en olumlu tarafının teknolojik ilerlemelerin sektörlerin çalışma biçimlerine entegrasyonunun hızlanması olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz yıl içinde hukuk firmaları da aralarında olmak üzere ofis bazlı çalışan sektörlerin neredeyse tamamının evden çalışma biçimlerine geçmesiyle birlikte fiziksel dokümanlar devri de yavaş yavaş kapanıp yerini bulut tabanlı depolama sistemleri ve firma içi server gerektirmeyen online programlara bırakmaya başladı. Bulut tabanlı depolama hizmeti veren şirketler rekor büyüme açıklarken müşteriler de hizmet aldıkları firmalardan yeni teknolojileri çalışma süreçlerine daha hızlı adapte etmelerini bekliyor. Pandeminin etkilediği diğer bir süreç ise duruşmalar oldu. Karantina ve yasaklar sürecinde sanal olarak yürütülen duruşmaların oldukça başarıyla sonuçlanması sebebiyle pandemiden sonra da bu yöntemin uygulanmaya devam etmesi bekleniyor.

 

HAFTANIN İNFOGRAFİĞİ

 

 

Drone kullanımı bugün eğlence amaçlı kullanımdan açılışlara ve hatta taşımacılık sektörüne kadar yayılmış durumda. Hatta 2025 yılına kadar drone sektörünün 2020 yılı büyüklüğünü ikiye katlayacağı düşünülüyor. Ancak son derece versatil ve geniş kullanım alanına sahip olan bu araçlar dünyanın her yerinde aynı derecede güvenli ve yararlı bulunmuyor. Pek çok ülke sınırları içinde drone kullanımına çeşitli kısıtlamalar getiriyor ve bazıları ise tamamen yasaklama yoluna gidiyor. Surfshark’ın hazırladığı bu harita şu an gelinen noktada drone kullanımının hangi ülkede ne durumda olduğunu ortaya koyuyor.

İnfografiğe Git

 

Haftanın Kursu

 

 

Dijital dönüşüm neredeyse artık her sektörü yeniden tanımlarken hukuk sektörü de bu dönüşümün içine yavaş yavaş dahil oluyor. Coursera  bünyesinde sunulan Yasal Teknolojiler ve Hukukun Dijital Dönüşümü isimli bu kurs katılımcılara alandaki ana trendleri ve bunların yasal süreçleri nasıl etkilediğine dair bir üst bakış sunuyor. Kursa dahil derslerin içerikleri arasında yasal teknolojiler sektörünün doğuşu ve hukukta teknoloji kullanımı, yapay zekanın rolü ve hukuki süreçlerde otomasyon, blokzincir teknolojisi ve bu teknolojinin sözleşmelere etkisi gibi gündemi yakından ilgilendiren konular yer alıyor. La Universidad Austral tarafından ücretsiz olarak verilen kurs avukatlardan noterlere ve hatta üst düzey yöneticilere kadar ilgili herkese açık ve 23 Ocak tarihinde başlıyor.

Kursa Git

 

Haftanın Videosu

 

 

ABA Legal Technology Resource Center tarafından düzenlenen bu ücretsiz webinar serisinde sektöre dair öngörüler paylaşılıyor. Bu webinar kapsamında verimliliği artırmak, müvekkil ilişkilerini düzenlemek ve giderleri azaltmak amacıyla kullanılabilecek otomasyon sistemlerinin entegrasyonuna dair bilgiler sunuluyor. Webinar içerisinde Tabs3 isimli yazılımdan örnekler verilerek çeşitli durumlarda oluşabilecek sorunlara dair beyin fırtınası yapılıyor ve otomasyon öncelikli çözüm önerileri geliştiriliyor.

Videoyu İzle

 

HAFTANIN SÖZÜ

 

 

“Görebildiğin yere kadar git, oraya vardığında daha da ileriyi göreceksin.”
– Thomas Carlyle