I. Giriş
Günümüzde ekonomilerin büyüme ve istikrarının sağlanması adına benimsenen iktisadi politikalarda girişimcilik önemli bir yere sahiptir. Ülkelerde girişimcilik ekosisteminin oluşması ve sürekliliğin sağlanması ise sermaye ihtiyacının karşılanmasıyla mümkün olmaktadır. Ekosistemin kurucu unsurlarından biri olarak değerlendirilen girişim sermayesi kavramının tarafları ise girişimci, yatırımcı ve yatırım ortaklıklarıdır.
II. GİRİŞİM SERMAYESİ
1. Girişimcilik Nedir?
Literatürde girişimcilik ile ilgili çok fazla tanım yer almaktadır. Bu tanımlardan yola çıkıldığında görülecektir ki girişimcilik, genel hatlarıyla, mal ve / veya hizmet üretmek amacıyla fırsatlar karşısında risk almaktır. Zira, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişin yaşandığı mevcut dünya düzenine belirsizlikler ve riskler egemen durumdadır. Toplumlarda ekonomik problemlerin ve dolayısıyla kökenini ekonomik problemlerin oluşturduğu diğer hususların çözüme ulaştırılması ancak ve ancak risk almakla mümkün hale gelmiştir. İşte bu noktada mevcut dünya düzeninin şartlarına uyum sağlayan girişimciler, giriştikleri işlerin mevcut piyasa koşullarındaki başarı potansiyeli karşısında başarısızlığı da göze almaktadırlar.
2. Girişim Sermayesi Nedir?
Girişim sermayesi, gelişme potansiyeli yüksek olan girişim şirketlerinin kuruluşu ve faaliyetlere geçişleri için fon fazlası olan yatırımcılarca sağlanan finansal destek olarak tanımlanabilir.
İçinde bulunduğumuz dijitalizasyon çağının en büyük tetikçilerinden biri girişim şirketleridir. Girişim şirketlerinin Endüstri 4.0 devriminde tetikleyici unsurlardan biri olabilmesi ise girişim sermayesi finansmanı yoluyla hız, verimlilik, maliyet ve inovasyon odaklı üretim ve pazarlama stratejilerinin benimsenebilmesi ile mümkün olmuştur. Girişim sermayesi, modern anlamda ilk girişim sermayesi şirketi olan “American Research and Development Corporation” kurucularından Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi profesörü General Georges Doriot tarafından da “daha önce kimsenin yatırım yapmaya cüret edemediği alanlara yatırım yapılması” şeklinde tanımlanmış olup girişimcilerce alınan büyük riskler sonucunda bir devrim gerçekleşmesi kaçınılmaz olmuştur.
İlgili sermaye piyasası mevzuatında ise, fon fazlasına sahip yatırımcıların, yüksek kâr marjı ve piyasa paylarının büyümesi beklentisi ile, gelişme potansiyeli yüksek fakat finansal yeterliliği olmayan işletmelerin oluşumu ve faaliyete geçmesi için yaptıkları uzun vadeli bir yatırım olarak da tanımlanmaktadır.
Risk alma becerileriyle öne çıkan girişimciler, karşılarına çıkan fırsatları doğal kaynak, emek ve sermaye ile birleştirmekte ve ekonomik göstergeler üzerinde olumlu etkiler oluşturmaktadırlar. Girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmeleri, geliştirmeleri ve sonuçlandırmalarında ise sermaye yeterliliği ve finansman kaynakları önem taşımaktadır. Girişim sermayesi, fikirlerin ticarileşmesi yolunda girişimciye finansal, teknik, idari ve gelişimsel destek şeklinde özetlenebilir.
3. Girişim Sermayesi Yatırımı Kimler Tarafından Yapılabilir?
Girişim sermayesi yatırımı gerçek veya tüzel kişiler tarafından doğrudan veya dolaylı şekilde yapılabilmektedir. Girişimciliğin özel sektörce desteklenmesini teşvik amacıyla ilgili sermaye piyasası mevzuatında düzenlenen girişim sermayesi yatırım faaliyetlerini gerçekleştirecek belirli şirketlere vergisel teşvik sağlanmaktadır. Her ne kadar bu şirketler finansal istikrar ve ulusal / uluslararası mevzuatın gerekliliklerinin daha kontrollü sağlanması amacıyla sermaye piyasası mevzuatına ve bu kapsamda denetime tabi ise de sağlanan bu vergisel teşvik sebebiyle girişim sermayesi yatırımlarında tercih edilmektedirler. İlgili şirket türlerinden biri de girişim sermayesi yatırım ortaklıklarıdır.
III. GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI
1. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (“GSYO”) Nedir?
GSYO’lar, girişimci ve girişim sermayesi yatırımcıları arasında köprü görevi gören ve iki tarafı bir araya getiren şirket türlerinden biridir. Yatırım ortaklıklarının kuruluş ve faaliyet şartları esas itibariyle 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda düzenlenmekte olup yatırım ortaklıkları ile ilgili detaylı hususların Sermaye Piyasası Kurulu’nca (“Kurul”) düzenleneceği ifade edilmiştir. Türk hukuku kapsamında yatırım ortaklığı olarak nitelendirilen GSYO’lara ilişkin olarak Kurul tarafından hazırlanan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-48.3) (“Tebliğ”) ise 9.10.2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ’in ilgili maddelerine göre GSYO’lar, Türkiye’de kurulu veya kurulacak olan sınai, zirai uygulama ve ticari pazar potansiyeli olan araç, gereç, malzeme, hizmet veya yeni ürün, yöntem, sistem ve üretim tekniklerinin meydana getirilmesini veya geliştirilmesini amaçlayan ya da yönetim, teknik veya sermaye desteği ile bu amaçları gerçekleştirebilecek durumda gelişme potansiyeli yüksek şirketlere yatırım yapma amacı güden anonim şirketlerdir. GSYO’lar tanımlanan bu ana faaliyet dışında Tebliğ düzenlemeleri kapsamındaki işlemleri de gerçekleştirebilirler.
GSYO’lar doğrudan kurulabileceği gibi, bir anonim şirketin ilgili sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak GSYO’ya dönüştürülmesi de mümkündür. Zira GSYO’lar esas itibariyle sermaye piyasası mevzuatı hükümlerine tabi olup, ancak aksine hüküm yoksa 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan ticaret şirketlerine dair genel hükümlere ve anonim şirketlere ilişkin hükümlere tabi olmaktadır.
GSYO’ların kayıtlı sermaye sistemine tabi olması esastır. Sermaye ihtiyacının hızlı ve kolayca karşılanması amacıyla sermaye artırımı konusunda yönetim kuruluna bir yetki tavanı tanınmış olması aranmaktadır. GSYO’lar doğrudan kayıtlı sermaye sistemi ile kurulabileceği gibi, esas sermaye sistemine tabi anonim şirketler de dönüşüm amacıyla Kurula başvurabilmektedir. Kuruluşta başlangıç sermayesinin, dönüşümde ise Kurul düzenlemelerine uygun olarak düzenlenmiş ve bağımsız denetimden geçirilmiş finansal tablolardaki mevcut ödenmiş veya çıkarılmış sermayesi ile öz sermayesinin her birinin 20.000.000 TL’den az olmaması gerekmektedir. Sermayenin %25’i oranındaki payların halka arzı veya nitelikli yatırımcılara satışı da taahhüt edilmiş olmalıdır. Kurucu veya mevcut ortaklardan en az birisinin de lider sermayedar olması zorunludur. Arz türlerine ve lider sermayedara ilişkin açıklamalar alt başlıkta yer almaktadır.
Köprü niteliğindeki GSYO’ların piyasada kontrolünü sağlamak ve bir araya getirdiği tarafların yanılmasını önlemek amacıyla GSYO’ların ticari unvanında “Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı” ibaresinin bulunması zorunlu tutulmaktadır. Aynı zamanda kurucu ortaklar, yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürler için belirli şartlar aranmaktadır. GSYO’ların sermaye piyasası mevzuatı kapsamında düzenlenen faaliyetleri kalifiye bir kadro ile süreklilik sağlanarak gerçekleştirilebilecektir.
2. Arz Modeline Göre GSYO Türleri Nelerdir?
i. Halka Arz
Payları borsada işlem gören ve bu şekilde paylarını piyasada tüm yatırımcılara sunan GSYO’lar halka arz sistemini benimsemektedirler. Halka arz modelini benimseyen GSYO’lar için esas olarak yukarıda bahsi geçen kayıtlı sermaye sistemine tabi olunması, minimum 20.000.000,00 TL sermayeye sahip olunması, lider sermayedar bulunma zorunluluğu ve Tebliğ kapsamında düzenlenen diğer şartlar aranmaktadır.
i.1. Lider Sermayedar Nedir?
Tebliğ uyarınca lider sermayedar, halka arz sonrasındaki pay edinimleri hariç olmak üzere, ortaklıkta imtiyazlı pay bulunmaması halinde tek başına veya bir araya gelmek suretiyle yönetim kontrolünü sağlayan paylara sahip olan, ortaklıkta imtiyazlı pay bulunması halinde ise, tek başına veya bir araya gelmek suretiyle yönetim kontrolü sağlayan imtiyazlı payların çoğunluğu dahil olmak üzere, sermayenin asgari %25’i oranındaki paylara sahip olan ortak ya da ortaklardır.
ii. Nitelikli Yatırımcıya Arz
GSYO’ların paylarının halka arzı esas sözleşmeleri ile sadece nitelikli yatırımcılara olacak şekilde sınırlandırılabilmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu’nun internet sitesinde yer alan GSYO Tanıtım Rehberi’ndeki tanıma göre özetle nitelikli yatırımcı, Nitelikli yatırımcı, Kurul’un yatırım kuruluşlarına ilişkin düzenlemelerinde tanımlanan ve talebe dayalı olarak profesyonel kabul edilenler de dahil profesyonel müşterilerdir.
Halka arz modelinden farklı olarak, nitelikli yatırımcıya arz modelini benimseyen GSYO’lar için lider sermayedar bulunma zorunluluğu olmadığı gibi minimum sermaye şartı 5.000.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Nitelikli yatırımcıya satışta aranan diğer şartlar Tebliğ’de detaylı olarak düzenlenmektedir.
3. Kuruluş / Dönüşüm İşlemleri Nelerdir?
Tebliğ’de yer alan tüm şartların sağlanmasını müteakip, Kurul’un internet sitesinde yer alan form ve ekler hazırlanır ve Kurul onayına sunulur. Kurul tarafından ilgili başvuru uygun görüldüğü takdirde kuruluş ve esas sözleşme değişikliklerine ilişkin Ticaret Bakanlığı’ndan izin alınması gerekmektedir. Onay ve izinlerin alınması sonucunda Tebliğ’de belirtilen süreler içerisinde esas sözleşmenin ticaret siciline tescili yapılacaktır. Tescil yapıldıktan sonra, tescilin yapıldığına ilişkin bilgi ve belgeler Kurul’a sunulacak ve kuruluş / dönüşüm işlemleri tamamlanacaktır.
4. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına Sağlanan Vergisel Teşvikler Nelerdir?
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (“KVK”) kapsamında, GSYO’ların kazançları kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır. Ek olarak KVK madde 15/3 kapsamına giren kazançlar üzerinde, dağıtılsın veya dağıtılmasın, uygulanacak stopaj oranı da %0 olarak belirlenmiştir.
IV. SONUÇ
Girişimcilik, etkileşim ve iletişim süreci sonunda kurumsal bir yapı oluşturulmasına ilişkin olmakla birlikte, literatürde de girişimcilik kültürü kavramına sıkça yer verilmektedir. Bu kültür, toplumların kültürel, sosyolojik, iktisadi ve coğrafik yapılarından etkilenerek şekillenirken aynı zamanda toplumsal bir değer oluşturmaktadır. Toplumların gelişmesindeki en büyük engelin iktisadi büyüme olduğu günümüz dünyasında girişimciliğin ekonomiye kattığı değer önem taşımaktadır. Bu noktada GSYO’lar, Türk hukukunda girişim sermayesi yatırımlarını gerçekleştirecek şirket türlerinden biri olarak düzenlenmektedir.
Kaynakça
Dipnotlar
• 1 Aydınlık, 2017.
• 2 Sermaye Piyasası Kurulu Tebliği, 2019.
• 3 Akkaya, İçerli, 2001.
• 4 Haislip, 2011.
• 5 Landström, 2005.
• 6 Nomer, 2003.
WEB SİTESİ HAKKINDA
Fırat Barış Kavlak ve Ortağı Aygen Kavlak (bundan söyle “Kavlak Avukatlık Bürosu” veya “Kavlak” olarak anılacaktır) tarafından, www.kavlak.av.tr/ web sitesi (“Web Sitesi”) kullanıma açılmıştır. Web Sitesi’ne erişim sağlayan ve/veya kullanan ve/veya yararlanan tüm gerçek ya da tüzel kişilerin (“Kullanıcı”) Web sitesinin her türlü kullanımı için geçerli olan işbu Gizlilik Politikası (“Politika”) metinlerini dikkatle okuması gerekliliği bulunmaktadır.
Kullanıcılar işbu Politikayı okuyarak Web Sitesi kapsamındaki kullanım ve bilgi paylaşımı konusunda gerekli bilgilendirmenin gerek Türk Hukuku kapsamındaki mevzuatlar (6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve sair) gerekse de genel etik ilkelerine uygun olarak kendilerine yapıldığını kabul etmektedir. Kavlak olarak bizler için verdiğiniz bilgilerin korunması ve gizliliği büyük önem taşımaktadır. İnternet tarafından sunulan birçok olanak ve risk nedeniyle Web Sitemizin kullanımıyla ilgili tarafınıza ait bilgilerin korunmasına yönelik aşağıda belirtilen hususlar ile ilgili olarak tarafınızı bilgilendirmek istemekteyiz.
1. Kişisel Veri Nedir?
Kişisel veri, KVKK ‘da kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi olarak tanımlanmıştır. Buna göre bizimle paylaştığınız adınız, soyadınız, elektronik posta adresiniz ve telefon numaranız kişisel veri olarak adlandırılmaktadır.
2. Hangi kişisel verilerinizi toplamaktayız?
Web Sitesi’ni ziyaretiniz sonucu size ait bir takım kişisel veriler Kavlak tarafından elde toplanabilecektir;
Web Sitesi kullanıcıları olarak, Web Sitesi kapsamında ya da sair şekillerde kendi açık rızanız dâhilinde Kavlak ile paylaştığınız tüm ticari ve/veya kişisel bilgilerin (“Bilgi”) size ait olduğunu, doğru ve güncel olduğunu kabul ve beyan etmiş olursunuz. Bahse konu bilgilerin başka bir üçüncü kişi ya da kuruma (“Üçüncü Partiler”) ait olması halinde Kavlak, kullanıcının üçüncü partilere ait bu bilgileri ilgili Kanun ve yasal düzenlemeler uyarınca gerekli bilgilendirme ve rıza neticesinde Kavlak ile paylaştığını kabul edecek olup herhangi bir hukuki ve/veya cezai sorumluluk kabul etmeyeceğimizi bildirmek isteriz.
Kavlak olarak Web Sitesi üzerinden toplanan bilgileriniz kapsamında sizlere ilgili Kanun ve yasal düzenlemeler uyarınca kademeli olarak Web Sitemiz kapsamında bilgilendirmeler sunarak bilgilerinizi tutmamızdaki hukuki sebebimizi, hangi maksatlar ile bilgilerinizi kullandığımızı, hangi kişi ve/veya kurumlara aktardığımıza ve dair detaylı bilgilendirmeleri sağlıyor olacağız.
3. Kişisel verilerinizi tarafımıza sağlamamanızın sonuçları nelerdir?
Web Sitesi’ni kullanmak veya bizimle başka yollarla iletişime geçmek için işbu Gizlilik Politikasında yer alan bütün kişisel verileri sağlamak zorunda değilsiniz, ancak belirli kişisel verilerin sağlanmaması halinde, taleplerinize tümüyle cevap verilemeyebilir veya hukuki hizmetlerden yararlanamayabilirsiniz.
Web Sitesi’ni kullanarak başlatmış olduğunuz e-bülten aboneliği ve sair üyeliklerden, ilgili iletiler içerisinde belirtilen yöntemleri kullanmak suretiyle dilediğiniz anda ayrılabilirsiniz.
4. Kişisel Verilerinizi hangi amaçla elde etmekteyiz?
Kavlak olarak sizlere hizmet sağlayabilmek; yasal yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek, Web Sitesini daha kullanışlı haline getirmek, e-bültenimize abone olmanız halinde elektronik e-posta ile bülten göndermek ve sizi Kavlak bünyesindeki yeni hizmetlerden, yaşanan gelişmelerden haberdar edebilmek için kişisel bilgilerinizi elde etmekte ve bu kapsamda işlemekteyiz.
5. Kişisel verilerinizi hangi amaçla, kimlere aktarmaktayız?
Kişisel verileriniz yurtiçinde birlikte çalışmakta olduğumuz ve danışmanlık hizmetimizi üst seviyeye çıkarmamızı sağlayan hizmet sağlayıcılarımız , iş ilişkisinin devamı esnasında birlikte bizi temsil eden ve/veya faaliyetlerimizi yürütebilmek için iş birliği yaptığımız iş ortağımız olan kurum, kuruluşlarla paylaşılabilmektedir. Ayrıca, yasal yükümlülüklerimiz nedeniyle ve bunlarla sınırlı olmak üzere mahkemeler ve diğer kamu kurumları ile kişisel veriler paylaşılmaktadır.
6. Kişisel verilerinizi nasıl saklıyoruz?
Kavlak ile paylaşılan kişisel verileriniz ilgili yasal düzenlemelere, KVKK hükümlerine ve büro standartlarına uygun olarak alınan gerekli teknik ve idari tedbirler ile saklanmaktadır.
Kişisel verilerinizi korumak için gerekli bilgi güvenliği önlemlerini almamıza karşın, Web Sitesi’ne ve/veya Kavlak’a yapılan saldırılar sonucunda kişisel verilerinizin zarara görmesi ve/veya üçüncü kişilerin eline geçmesi durumlarında, söz konusu hal derhal size ve kanunların zorunlu kıldığı kurum ve kuruluşlara bildirilecek ve gerekli önlemler alınacaktır.
7. Kişisel verilerinizi ne kadar süre ile saklıyoruz?
Kavlak olarak kişisel verilerinizi KVKK ‘ya uygun olarak saklamaktayız. KVKK Md. 7/f.1.’e göre işlenmesi gerektiren amaç ortadan kalktığında ve/veya mevzuat uyarınca verilerinizi işlememiz için zorunlu kılındığımız zamanaşımı süreleri dolduğunda, kişisel verileriniz tarafımızca silinecek, yok edilecek veya anonimleştirerek kullanılmaya devam edilecektir.
8. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ndan doğan haklarınız nelerdir?
KVKK Md. 11 uyarınca kişisel verileriniz ile ilgili tarafımıza başvuru formumuz (hyperlink ile başvuru formuna yönlendirilecektir) aracılığıyla başvurarak aşağıda sayılmış olan konular ile ilgili talepte bulunabilirsiniz;
Kavlak Avukatlık Bürosu olarak taleplerinizi, talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırmaktayız. Ancak, işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kurulca belirlenen tarifedeki ücret alınabilecektir.
9. Çocuklara ait kişisel verilerin akıbeti nedir?
Kavlak tarafından işbu Web Sitesi 18 yaşını doldurmuş kişilerin kullanımına yönelik hazırlanmıştır ve çocuklara yönelik değildir. Veli veya vasilerin, gözetimleri altındaki çocukların kişisel verilerini Web Sitesi üzerinden paylaştıklarına dair bir şüpheleri olması durumunda, bu verilere ilişkin talepleriyle ilgili olarak bizimle irtibata geçmelerini rica ederiz. Böyle bir durumda, söz konusu bilgiler derhal imha edilecektir.
10. Gizlilik Politikası’nın kapsamı nedir?
İşbu Web Sitesi’nin yasal sahibi Kavlak Avukatlık Bürosu olup Web Sitesi kapsamındaki içerik ve/veya çeşitli öğelerin yasal hakları ise bazı hallerde Kavlak’a bazı hallerde ise üçüncü partilere aittir. Web Sitesi’nin herhangi bir şekilde kopyalanması, içeriğinin ya da öğelerinin izinsiz alınması ya da taklit edilmesi ilgili yasal mevzuatlar temelinde yasak olup yasal hak sahibinin iznine tabidir.
Web Sitesi, üçüncü partilerin sitelerine bağlantılar içermektedir. Kavlak, üçüncü partilere ait site ve/veya içerikler kapsamında herhangi bir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmediğini ve kullanıcının bunlardan dolayı yaşayabileceği herhangi bir zarardan dolayı da sorumlu tutulamayacağını bildirmektedir. Kullanıcıların yer alan bağlantılar ile ziyaret ettikleri üçüncü parti web sitelerinde de gizlilik politikalarını incelemeleri tavsiye edilmektedir.
11. Web Sitesinde veya Gizlilik Politikası’nda değişiklik gerçekleşebilir mi?
Kavlak dilediği zaman işbu Politikayı, Web Sitesi kapsamında yer alan her türlü hukuki ve/veya sair metni, herhangi bir teknik unsuru, içeriği ya da özelliği değiştirebilecektir. Bahse konu her türlü değişiklik Web Sitesi’nde yayınlanması ile birlikte geçerli sayılacak olup işbu değişikliklere ilişkin gerekli inceleme ve okumaların yapılması kullanıcı olarak sizin sorumluluğunda olup Kavlak’ın bu kapsamda herhangi bir hukuki ve/veya cezai sorumluluğu söz konusu değildir.
12. Kavlak ile nasıl iletişime geçebilirsiniz?
İşbu Gizlilik Politikası ile ilgili her türlü görüş ve önerilerinizi paylaşmak veya sorularınızı yönlendirmek için bizimle doğrudan [email protected] eposta adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından yukarıda belirtmiş olduğum e-posta adresime güncel hukuki gelişmelerden haberdar olmak amacı ile elektronik ticari ileti gönderilmesini kabul ediyor, kişisel verilerimin işlenmesi kapsamında tarafıma sunulan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca yukarıda yer alan E-Posta Aboneliğine ilişkin aşağıdaki “KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ”ni okudum, anladım. Bu sayfadaki formu isim, soyisim, telefon ve e-posta adresim ile doldurup Gönder’e bastığımda, bu şartları kabul etmiş sayılırım.
Aşağıda yer alan Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni’ni okuyarak kişisel verilerinizi işleme amacımızı ve bu kapsamda sizin haklarınızı ayrıntılarıyla incelemenizi rica ediyoruz.
a) Veri Sorumlusu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Fırat Barış Kavlak ve Ortağı Aygen Kavlak (“Kavlak Avukatlık Bürosu”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenecektir.
b) Kişisel Verilerinizi Hangi Amaçlarla İşleneceği
Siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden E-Posta Aboneliği kapsamında elde edilen kişisel verileriniz; ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelerin güncel durumu, yeni çıkan mevzuatlar, hukuki bilgilendirmeler ve Kavlak Avukatlık Bürosu’nun güncel yayınları ve içerikleri hakkında sizlerle iletişime geçmek ve gerekli bilgilendirmeleri yapabilmek Kavlak Avukatlık Bürosu ile ilgili güncel gelişmelerin tarafınıza iletilebilmesi, Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından ve/veya işbirliği ile düzenlenen türlü etkinlik, konferans ve sair hakkında sizlere bilgilendirme sağlanması ve tanıtım vb. maksatlar ile tarafınız ile iletişime geçilebilmesi amaçlarıyla sınırlı olarak Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından işlenmektedir.
c) Kişisel Verilerinizi Toplama Yöntemleri ve Hukuki Sebepleri
Toplanan kişisel verileriniz KVKK’nın 5. maddesi uyarınca “İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebebine dayanılarak elektronik ortamda otomatik olarak işlenmektedir.
d) İşlemeye Konu Kişisel Veri Kategorileri ve Tipleri
E-Posta Aboneliği kapsamında tarafınızdan aşağıdaki kişisel veriler elde edilecektir;
e) İşlenen Kişisel Verilerinizin Kimlere ve Hangi Amaçlarla Aktarılabileceği
İşbu aydınlatma metninin (d) maddesinde belirtilen kişisel verileriniz; (c) maddesinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda ve bu amaçların yerine getirilmesi ile sınırlı olarak; yurt içinde yerleşik iş ortaklarımıza ve hizmet sağlayıcılarımıza KVKK’nın 8. Maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı olarak aktarılabilecektir.
f) Kişisel Veri Sahibi Olarak KVKK Kapsamındaki Haklarınızla İlgili Bilgilendirme
KVKK’nın ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. Maddesi kapsamındaki taleplerinizi, Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’e göre Kavlak Avukatlık Bürosu’nun Nispetiye Cad. Seher Yıldızı Sok. No:23/11 Etiler, İstanbul adresine yazılı olarak iletebilirsiniz veya E-Posta Aboneliği kapsamında tarafımıza sağlamış olduğunuz elektronik posta adresi üzerinden in[email protected] e-posta adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.
Aşağıda yer alan Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni’ni okuyarak kişisel verilerinizi işleme amacımızı ve bu kapsamda sizin haklarınızı ayrıntılarıyla incelemenizi rica ediyoruz.
a) Veri Sorumlusu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Fırat Barış Kavlak ve Ortağı Aygen Kavlak (“Kavlak Avukatlık Bürosu”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenecektir.
b) Kişisel Verilerinizi Hangi Amaçlarla İşleneceği
Siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden E-Posta Aboneliği kapsamında elde edilen kişisel verileriniz; ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelerin güncel durumu, yeni çıkan mevzuatlar, hukuki bilgilendirmeler ve Kavlak Avukatlık Bürosu’nun güncel yayınları ve içerikleri hakkında sizlerle iletişime geçmek ve gerekli bilgilendirmeleri yapabilmek amacıyla sınırlı olarak Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından işlenmektedir.
c) Kişisel Verilerinizi Toplama Yöntemleri ve Hukuki Sebepleri
Toplanan kişisel verileriniz KVKK’nın 5. maddesi uyarınca “İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebebine dayanılarak elektronik ortamda otomatik olarak işlenmektedir.
d) İşlemeye Konu Kişisel Veri Kategorileri ve Tipleri
E-Posta Aboneliği kapsamında tarafınızdan aşağıdaki kişisel veriler elde edilecektir;
e) İşlenen Kişisel Verilerinizin Kimlere ve Hangi Amaçlarla Aktarılabileceği
İşbu aydınlatma metninin (d) maddesinde belirtilen kişisel verileriniz; (c) maddesinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda ve bu amaçların yerine getirilmesi ile sınırlı olarak; yurt içinde yerleşik iş ortaklarımıza ve hizmet sağlayıcılarımıza KVKK’nın 8. Maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı olarak aktarılabilecektir.
f) Kişisel Veri Sahibi Olarak KVKK Kapsamındaki Haklarınızla İlgili Bilgilendirme
KVKK’nın ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. Maddesi kapsamındaki taleplerinizi, Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’e göre Kavlak Avukatlık Bürosu’nun Nispetiye Cad. Seher Yıldızı Sok. No:23/11 Etiler, İstanbul adresine yazılı olarak iletebilirsiniz veya E-Posta Aboneliği kapsamında tarafımıza sağlamış olduğunuz elektronik posta adresi üzerinden in[email protected] e-posta adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.
Aşağıda yer alan Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni’ni okuyarak kişisel verilerinizi işleme amacımızı ve bu kapsamda sizin haklarınızı ayrıntılarıyla incelemenizi rica ediyoruz.
a) Veri Sorumlusu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Fırat Barış Kavlak ve ortağı Aygen Kavlak (“Kavlak Avukatlık Bürosu”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenecektir.
b) Kişisel Verilerinizi Hangi Amaçlarla İşleneceği
Siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden E-Posta Aboneliği kapsamında elde edilen kişisel verileriniz; Kavlak Avukatlık Bürosu ile ilgili güncel gelişmelerin tarafınıza iletilebilmesi, Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından ve/veya işbirliği ile düzenlenen türlü etkinlik, konferans ve sair hakkında sizlere bilgilendirme sağlanması ve tanıtım vb. maksatlar ile tarafınız ile iletişime geçilebilmesi amaçlarıyla sınırlı olarak Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından işlenmektedir.
c) Kişisel Verilerinizi Toplama Yöntemleri ve Hukuki Sebepleri
Toplanan kişisel verileriniz KVKK’nın 5. maddesi uyarınca Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden alınacak açık rızaya dayanılarak elektronik ortamda otomatik olarak işlenmektedir.
d) İşlemeye Konu Kişisel Veri Kategorileri ve Tipleri
E-Posta Aboneliği kapsamında tarafınızdan aşağıdaki kişisel veriler elde edilecektir;
e) İşlenen Kişisel Verilerinizin Kimlere ve Hangi Amaçlarla Aktarılabileceği
İşbu aydınlatma metninin (d) maddesinde belirtilen kişisel verileriniz; (c) maddesinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda ve bu amaçların yerine getirilmesi ile sınırlı olarak; yurt içinde yerleşik iş ortaklarımıza ve hizmet sağlayıcılarımıza KVKK’nın 8. Maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı olarak aktarılabilecektir.
f) Kişisel Veri Sahibi Olarak KVKK Kapsamındaki Haklarınızla İlgili Bilgilendirme
KVKK’nın ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. Maddesi kapsamındaki taleplerinizi, Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’e göre Kavlak Avukatlık Bürosu’nun Nispetiye Cad. Seher Yıldızı Sok. No:23/11 Etiler, İstanbul adresine yazılı olarak iletebilirsiniz veya E-Posta Abobeliği kapsamında belirttiğiniz elektronik posta adresi üzerinden in[email protected] e-posta adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.