Giriş
COVID-19 ile mücadele kapsamında sosyal izolasyonu sağlamak, hastalığın daha ağır seyrettiği yaş grubunu korumak ve salgının yayılma hızını düşürerek eski düzene bir an önce dönebilmek adına T.C. İçişleri Bakanlığı genelgeleri ile başlangıçta 65 yaş ve üstü veya kronik hastalığı olan vatandaşlar ile 20 yaş altındaki vatandaşların sokağa çıkması yasaklanmış; ardından da kısıtlamanın kapsamı hafta sonları veya hafta sonlarının resmi tatiller ile birleştirilerek 30 büyükşehir ve Zonguldak’taki tüm vatandaşları içine alan genel bir sokağa çıkma kısıtlamasına dönüştürülmüştür.
Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında cumartesi günlerinin birçok işyerinde çalışma günü olması ve resmi tatil ile hafta sonunun birleştirilerek sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması halinde ise hafta içi olan çalışma günlerinin sokağa çıkma kısıtlaması kapsamına dâhil edilmesiyle işçi-işveren ilişkisinde iş hukuku bağlamında birçok soru ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda, COVID-19 sebebi ile ilân edilen sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında; (i) çalışanın ücretinden kesinti yapılması, (ii) sokağa çıkma kısıtlaması kapsamına giren çalışma günlerinin çalışanın yıllık ücretli izninden sayılması ve (iii)sokağa çıkma kısıtlaması kapsamına giren çalışma günleri için işverenin daha sonra telafi çalışması yaptırması hususları üç ayrı konu başlığı olarak değerlendirilecektir.
I. Çalışanın Ücretinden Kesinti Yapılması
4857 Sayılı İş Kanunu’nun[1] (“İş Kanunu”) 25/III hükmü uyarınca, “İşçiyi iş yerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.” hâlinde zorlayıcı sebebin varlığından söz edilecektir. Bu zorlayıcı sebepler doğal afet, salgın hastalık gibi doğal faktörlerden olabileceği gibi sokağa çıkma kısıtlaması gibi hukuki düzenlemelerle de ortaya çıkabilmektedir.
İş Kanunu’nun “Yarım ücret” başlıklı 40. maddesinde ise, İş Kanunu 24/III ve 25/III hükümlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödeneceği düzenlenmiştir.
Bu kapsamda, salgının yayılımını önlemek amacıyla bazı şehirlerde ilân edilen sokağa çıkma kısıtlamasının bir haftadan kısa süreli olması, söz konusu kısıtlamanın kapsamına giren şehirlerde faaliyet gösteren işveren ve çalışanlar için zorlayıcı sebep sayılmayacaktır; zira bu durumda İş Kanunu’nun kabul ettiği zorlayıcı sebebin maddi şartları sağlanmamış olacaktır. Buradan hareketle, işçinin işyerine gelmediği günlerde ücretinden herhangi bir kesinti yapılmayacak ve işçiye tam ücret ödenecektir. Bu nedenle, işverenin, çalışanın ücretinden kesinti yaparken dikkat etmesi gereken en önemli husus sokağa çıkma kısıtlamasının süresi olacaktır. Sokağa çıkma kısıtlamasının süresinin bir haftayı geçmesi durumunda ise işveren işçinin ücretinden kesinti yapma hakkına sahip olacaktır. Sokağa çıkma kısıtlamasının zorlayıcı sebep sayılması durumunda işveren işçiye bir haftaya kadar yarım ücret ödeyip sonrasında ücretin tamamından kesinti yapabilecektir.
Ancak, işçiye çalışılmayan bir haftalık sürede yarım ücret yatırılması hususu İş Kanunu kapsamında emredici hüküm olmayıp bu kapsamda işverenin tam ücret ödemesinde hukuki bir engel bulunmamaktadır.
Uygulamada yer alan bir görüşte ise haftalık 2-4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması günleri için ücret ödenmemesi gerektiği belirtilmiştir. Bunun sebebi olarak, Anayasa’nın 55. maddesinde belirtilen ücretin emeğin karşılığı olması hususu öne sürülmüştür ve bu günlerde bir çalışma olmadığından işçinin de ücrete hak kazanamayacağı belirtilmiştir. Ancak, işçi bu günlerde uzaktan çalışma yapmışsa, bu görüşe göre ücrete hak kazanılacaktır.[2]
Burada önemle belirtmek gerekir ki, 7244 sayılı Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un[3] 9. maddesinde, her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren üç ay süreyle ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında feshedilemeyeceği düzenlenmiştir. Bu nedenle, sokağa çıkma kısıtlamasının bir haftayı geçmesi durumunda dahi 17 Temmuz 2020 tarihinde kadar işçinin iş sözleşmesi ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık dışında hiçbir şekilde feshedilemeyecektir.
II. Çalışılmayan Günlerin Yıllık Ücretli İzinden Sayılması
İş Kanunu’nun 53. Maddesi uyarınca, işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilecektir. Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında çalışılmayan günlerin işçinin yıllık ücretli izninden düşürülmesi hususu son derece tartışmalıdır. Ancak, işçinin yıllık iznini ne zaman kullanacağını belirleme hakkı, işverenin yönetim hakkı kapsamına girmektedir. Yargıtay da konuya ilişkin vermiş olduğu kararlarında işverenin yönetim hakkını oldukça geniş yorumlamaktadır. Dolayısıyla pandemi döneminde işçinin rızası alınmaksızın da işveren işçiyi yıllık izne çıkarabilir.
Bunula birlikte, İş Kanunu’nun 56. maddesinde işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinlerinin yıllık izinden mahsup edilemeyeceği belirtilmiştir. Bu kapsamda yıl içerisinden alınan mazeret izinleri işçinin yıllık ücretli izninden sayılmayacaktır. Buradan hareketle bir yorum yapıldığında sokağa çıkma kısıtlaması gibi işçinin kendi iradesinden bağımsız olarak işe gelememesi durumunda tıpkı geçici iş göremezlik ödeneği gibi bu sürenin de işçinin yıllık ücretli izninden düşülemeyeceği söylenebilir. Burada önemli olan kriter, çalışanın kendi tasarrufunda olmayan bir şekilde işyerine gidemeyişi olacaktır. Tıpkı mazeret izinlerinde veya işverenin işçiyi dinlendirmeye göndermesi gibi durumlarda olduğu gibi sokağa çıkma yasağı kısıtlaması kapsamında işe gidilememesi de çalışanın rızası dahilinde olmayıp kendi iradesinden bağımsız olarak dış faktörlerden ortaya çıkmaktadır.
Kaldı ki, sokağa çıkma kısıtlaması kapsamına giren çalışma günlerinin her işçinin yıllık ücretli izninden düşülmesi uygulamasının henüz yıllık ücretli izne hak kazanmamış çalışanlara nasıl uygulanacağı sorunu ortaya çıkacaktır. İş hukuku mevzuatında düzenlemesi olmayan ancak uygulamada çok sık rastlanan avans yıllık ücretli izin uygulaması-bir sonraki sene hak kazanılacak olan yıllık ücretli iznin işçiye kullandırılması- izne hak kazanmamış kişiler için gündeme gelecektir. Ancak, bu sefer de işçinin izne hak kazanmadan işten ayrılması durumu söz konusu olacaktır. Bu nedenle, bu sürelerin yıllık ücretli izinden sayılmaması ancak kısıtlamanın kalkmasını takiben bu süreler için telafi çalışması yaptırılmasının bu süreçte en sağlıklı uygulama olacağı söylenebilecektir.
III. Çalışılmayan Günler için Telafi Çalışması Yapılması
İş Kanunu’nun 64. maddesinde, zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işverenin dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabileceği düzenlenmiştir. Bu süre daha önce iki ay iken, 7226 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Dair Kanun[4] ile pandemi dönemi şartları da göz önünde bulundurularak dört aya çıkartılmıştır.
Bu hüküm uyarınca, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan iş günlerinde, sokağa çıkma kısıtlamasının sona erdiği günden başlayarak söz konusu iş günleri için işveren tarafından dört ay içerisinde işçilere telafi çalışması yaptırılabilecektir. Yapılan telafi çalışmaları günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile üç saatten fazla olamayacak ve tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamayacaktır. Önemle belirtmek gerekir, telafi çalışması İş Kanunu kapsamında düzenlenen fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma olarak sayılmayacaktır.
Bu nedenle, sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle işçinin çalışma gününde işyerinde gidemediği günlerin ücreti tam olarak ödenecek ve işveren kısıtlamasın sona ermesini takiben dört ay içerisinde işçiye bu günler için telafi çalışması yaptırabilecektir.
Sonuç
Son olarak, yukarıda bahsedildiği üzere hali hazırda uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında işçinin ücretinden kesinti yapılmayacaktır. Ancak, ülkemizde COVID-19 salgınının etkilerini en aza indirmek amacıyla hali hazırda uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kapsamına giren çalışma günleri için işverenlerin nasıl hareket etmesi gerektiği mevzuatta düzenlenmemiş olup bu konu uygulamada halen tartışmalıdır. İşverenlerin bu süreçte çalışanlarının herhangi bir hak kaybı yaşamaması adına bu günleri yıllık ücretli izinden düşmeden sonrasında telafi çalışması yaptırması uygun olacaktır. Zira, telafi çalışması yaptırılacak sürenin iki aydan dört aya çıkarılması da bu durumu teşvik edici niteliktedir.
Stj. Av. Selen Özkan
[1] 10 Haziran 2003 tarihli 25134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4857 Sayılı İş Kanunu.
[2] https://www.hukukihaber.net/sokaga-cikma-yasagi-ilan-edilen-gunlerde-ucret-odenmesi-ve-izin-kullandirilmasi-durumlarinin-degerlendirilmesi-makale,7797.html
[3] 17 Nisan 2020 tarihli 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.
[4] 26 Mart 2020 tarihli 31080 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 7226 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Dair Kanun.
WEB SİTESİ HAKKINDA
Fırat Barış Kavlak ve Ortağı Aygen Kavlak (bundan söyle “Kavlak Avukatlık Bürosu” veya “Kavlak” olarak anılacaktır) tarafından, www.kavlak.av.tr/ web sitesi (“Web Sitesi”) kullanıma açılmıştır. Web Sitesi’ne erişim sağlayan ve/veya kullanan ve/veya yararlanan tüm gerçek ya da tüzel kişilerin (“Kullanıcı”) Web sitesinin her türlü kullanımı için geçerli olan işbu Gizlilik Politikası (“Politika”) metinlerini dikkatle okuması gerekliliği bulunmaktadır.
Kullanıcılar işbu Politikayı okuyarak Web Sitesi kapsamındaki kullanım ve bilgi paylaşımı konusunda gerekli bilgilendirmenin gerek Türk Hukuku kapsamındaki mevzuatlar (6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve sair) gerekse de genel etik ilkelerine uygun olarak kendilerine yapıldığını kabul etmektedir. Kavlak olarak bizler için verdiğiniz bilgilerin korunması ve gizliliği büyük önem taşımaktadır. İnternet tarafından sunulan birçok olanak ve risk nedeniyle Web Sitemizin kullanımıyla ilgili tarafınıza ait bilgilerin korunmasına yönelik aşağıda belirtilen hususlar ile ilgili olarak tarafınızı bilgilendirmek istemekteyiz.
1. Kişisel Veri Nedir?
Kişisel veri, KVKK ‘da kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi olarak tanımlanmıştır. Buna göre bizimle paylaştığınız adınız, soyadınız, elektronik posta adresiniz ve telefon numaranız kişisel veri olarak adlandırılmaktadır.
2. Hangi kişisel verilerinizi toplamaktayız?
Web Sitesi’ni ziyaretiniz sonucu size ait bir takım kişisel veriler Kavlak tarafından elde toplanabilecektir;
Web Sitesi kullanıcıları olarak, Web Sitesi kapsamında ya da sair şekillerde kendi açık rızanız dâhilinde Kavlak ile paylaştığınız tüm ticari ve/veya kişisel bilgilerin (“Bilgi”) size ait olduğunu, doğru ve güncel olduğunu kabul ve beyan etmiş olursunuz. Bahse konu bilgilerin başka bir üçüncü kişi ya da kuruma (“Üçüncü Partiler”) ait olması halinde Kavlak, kullanıcının üçüncü partilere ait bu bilgileri ilgili Kanun ve yasal düzenlemeler uyarınca gerekli bilgilendirme ve rıza neticesinde Kavlak ile paylaştığını kabul edecek olup herhangi bir hukuki ve/veya cezai sorumluluk kabul etmeyeceğimizi bildirmek isteriz.
Kavlak olarak Web Sitesi üzerinden toplanan bilgileriniz kapsamında sizlere ilgili Kanun ve yasal düzenlemeler uyarınca kademeli olarak Web Sitemiz kapsamında bilgilendirmeler sunarak bilgilerinizi tutmamızdaki hukuki sebebimizi, hangi maksatlar ile bilgilerinizi kullandığımızı, hangi kişi ve/veya kurumlara aktardığımıza ve dair detaylı bilgilendirmeleri sağlıyor olacağız.
3. Kişisel verilerinizi tarafımıza sağlamamanızın sonuçları nelerdir?
Web Sitesi’ni kullanmak veya bizimle başka yollarla iletişime geçmek için işbu Gizlilik Politikasında yer alan bütün kişisel verileri sağlamak zorunda değilsiniz, ancak belirli kişisel verilerin sağlanmaması halinde, taleplerinize tümüyle cevap verilemeyebilir veya hukuki hizmetlerden yararlanamayabilirsiniz.
Web Sitesi’ni kullanarak başlatmış olduğunuz e-bülten aboneliği ve sair üyeliklerden, ilgili iletiler içerisinde belirtilen yöntemleri kullanmak suretiyle dilediğiniz anda ayrılabilirsiniz.
4. Kişisel Verilerinizi hangi amaçla elde etmekteyiz?
Kavlak olarak sizlere hizmet sağlayabilmek; yasal yükümlülüklerimizi yerine getirebilmek, Web Sitesini daha kullanışlı haline getirmek, e-bültenimize abone olmanız halinde elektronik e-posta ile bülten göndermek ve sizi Kavlak bünyesindeki yeni hizmetlerden, yaşanan gelişmelerden haberdar edebilmek için kişisel bilgilerinizi elde etmekte ve bu kapsamda işlemekteyiz.
5. Kişisel verilerinizi hangi amaçla, kimlere aktarmaktayız?
Kişisel verileriniz yurtiçinde birlikte çalışmakta olduğumuz ve danışmanlık hizmetimizi üst seviyeye çıkarmamızı sağlayan hizmet sağlayıcılarımız , iş ilişkisinin devamı esnasında birlikte bizi temsil eden ve/veya faaliyetlerimizi yürütebilmek için iş birliği yaptığımız iş ortağımız olan kurum, kuruluşlarla paylaşılabilmektedir. Ayrıca, yasal yükümlülüklerimiz nedeniyle ve bunlarla sınırlı olmak üzere mahkemeler ve diğer kamu kurumları ile kişisel veriler paylaşılmaktadır.
6. Kişisel verilerinizi nasıl saklıyoruz?
Kavlak ile paylaşılan kişisel verileriniz ilgili yasal düzenlemelere, KVKK hükümlerine ve büro standartlarına uygun olarak alınan gerekli teknik ve idari tedbirler ile saklanmaktadır.
Kişisel verilerinizi korumak için gerekli bilgi güvenliği önlemlerini almamıza karşın, Web Sitesi’ne ve/veya Kavlak’a yapılan saldırılar sonucunda kişisel verilerinizin zarara görmesi ve/veya üçüncü kişilerin eline geçmesi durumlarında, söz konusu hal derhal size ve kanunların zorunlu kıldığı kurum ve kuruluşlara bildirilecek ve gerekli önlemler alınacaktır.
7. Kişisel verilerinizi ne kadar süre ile saklıyoruz?
Kavlak olarak kişisel verilerinizi KVKK ‘ya uygun olarak saklamaktayız. KVKK Md. 7/f.1.’e göre işlenmesi gerektiren amaç ortadan kalktığında ve/veya mevzuat uyarınca verilerinizi işlememiz için zorunlu kılındığımız zamanaşımı süreleri dolduğunda, kişisel verileriniz tarafımızca silinecek, yok edilecek veya anonimleştirerek kullanılmaya devam edilecektir.
8. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ndan doğan haklarınız nelerdir?
KVKK Md. 11 uyarınca kişisel verileriniz ile ilgili tarafımıza başvuru formumuz (hyperlink ile başvuru formuna yönlendirilecektir) aracılığıyla başvurarak aşağıda sayılmış olan konular ile ilgili talepte bulunabilirsiniz;
Kavlak Avukatlık Bürosu olarak taleplerinizi, talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırmaktayız. Ancak, işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kurulca belirlenen tarifedeki ücret alınabilecektir.
9. Çocuklara ait kişisel verilerin akıbeti nedir?
Kavlak tarafından işbu Web Sitesi 18 yaşını doldurmuş kişilerin kullanımına yönelik hazırlanmıştır ve çocuklara yönelik değildir. Veli veya vasilerin, gözetimleri altındaki çocukların kişisel verilerini Web Sitesi üzerinden paylaştıklarına dair bir şüpheleri olması durumunda, bu verilere ilişkin talepleriyle ilgili olarak bizimle irtibata geçmelerini rica ederiz. Böyle bir durumda, söz konusu bilgiler derhal imha edilecektir.
10. Gizlilik Politikası’nın kapsamı nedir?
İşbu Web Sitesi’nin yasal sahibi Kavlak Avukatlık Bürosu olup Web Sitesi kapsamındaki içerik ve/veya çeşitli öğelerin yasal hakları ise bazı hallerde Kavlak’a bazı hallerde ise üçüncü partilere aittir. Web Sitesi’nin herhangi bir şekilde kopyalanması, içeriğinin ya da öğelerinin izinsiz alınması ya da taklit edilmesi ilgili yasal mevzuatlar temelinde yasak olup yasal hak sahibinin iznine tabidir.
Web Sitesi, üçüncü partilerin sitelerine bağlantılar içermektedir. Kavlak, üçüncü partilere ait site ve/veya içerikler kapsamında herhangi bir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmediğini ve kullanıcının bunlardan dolayı yaşayabileceği herhangi bir zarardan dolayı da sorumlu tutulamayacağını bildirmektedir. Kullanıcıların yer alan bağlantılar ile ziyaret ettikleri üçüncü parti web sitelerinde de gizlilik politikalarını incelemeleri tavsiye edilmektedir.
11. Web Sitesinde veya Gizlilik Politikası’nda değişiklik gerçekleşebilir mi?
Kavlak dilediği zaman işbu Politikayı, Web Sitesi kapsamında yer alan her türlü hukuki ve/veya sair metni, herhangi bir teknik unsuru, içeriği ya da özelliği değiştirebilecektir. Bahse konu her türlü değişiklik Web Sitesi’nde yayınlanması ile birlikte geçerli sayılacak olup işbu değişikliklere ilişkin gerekli inceleme ve okumaların yapılması kullanıcı olarak sizin sorumluluğunda olup Kavlak’ın bu kapsamda herhangi bir hukuki ve/veya cezai sorumluluğu söz konusu değildir.
12. Kavlak ile nasıl iletişime geçebilirsiniz?
İşbu Gizlilik Politikası ile ilgili her türlü görüş ve önerilerinizi paylaşmak veya sorularınızı yönlendirmek için bizimle doğrudan [email protected] eposta adresimizden iletişime geçebilirsiniz.
Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından yukarıda belirtmiş olduğum e-posta adresime güncel hukuki gelişmelerden haberdar olmak amacı ile elektronik ticari ileti gönderilmesini kabul ediyor, kişisel verilerimin işlenmesi kapsamında tarafıma sunulan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca yukarıda yer alan E-Posta Aboneliğine ilişkin aşağıdaki “KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ”ni okudum, anladım. Bu sayfadaki formu isim, soyisim, telefon ve e-posta adresim ile doldurup Gönder’e bastığımda, bu şartları kabul etmiş sayılırım.
Aşağıda yer alan Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni’ni okuyarak kişisel verilerinizi işleme amacımızı ve bu kapsamda sizin haklarınızı ayrıntılarıyla incelemenizi rica ediyoruz.
a) Veri Sorumlusu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Fırat Barış Kavlak ve Ortağı Aygen Kavlak (“Kavlak Avukatlık Bürosu”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenecektir.
b) Kişisel Verilerinizi Hangi Amaçlarla İşleneceği
Siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden E-Posta Aboneliği kapsamında elde edilen kişisel verileriniz; ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelerin güncel durumu, yeni çıkan mevzuatlar, hukuki bilgilendirmeler ve Kavlak Avukatlık Bürosu’nun güncel yayınları ve içerikleri hakkında sizlerle iletişime geçmek ve gerekli bilgilendirmeleri yapabilmek Kavlak Avukatlık Bürosu ile ilgili güncel gelişmelerin tarafınıza iletilebilmesi, Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından ve/veya işbirliği ile düzenlenen türlü etkinlik, konferans ve sair hakkında sizlere bilgilendirme sağlanması ve tanıtım vb. maksatlar ile tarafınız ile iletişime geçilebilmesi amaçlarıyla sınırlı olarak Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından işlenmektedir.
c) Kişisel Verilerinizi Toplama Yöntemleri ve Hukuki Sebepleri
Toplanan kişisel verileriniz KVKK’nın 5. maddesi uyarınca “İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebebine dayanılarak elektronik ortamda otomatik olarak işlenmektedir.
d) İşlemeye Konu Kişisel Veri Kategorileri ve Tipleri
E-Posta Aboneliği kapsamında tarafınızdan aşağıdaki kişisel veriler elde edilecektir;
e) İşlenen Kişisel Verilerinizin Kimlere ve Hangi Amaçlarla Aktarılabileceği
İşbu aydınlatma metninin (d) maddesinde belirtilen kişisel verileriniz; (c) maddesinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda ve bu amaçların yerine getirilmesi ile sınırlı olarak; yurt içinde yerleşik iş ortaklarımıza ve hizmet sağlayıcılarımıza KVKK’nın 8. Maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı olarak aktarılabilecektir.
f) Kişisel Veri Sahibi Olarak KVKK Kapsamındaki Haklarınızla İlgili Bilgilendirme
KVKK’nın ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. Maddesi kapsamındaki taleplerinizi, Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’e göre Kavlak Avukatlık Bürosu’nun Nispetiye Cad. Seher Yıldızı Sok. No:23/11 Etiler, İstanbul adresine yazılı olarak iletebilirsiniz veya E-Posta Aboneliği kapsamında tarafımıza sağlamış olduğunuz elektronik posta adresi üzerinden [email protected] e-posta adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.
Aşağıda yer alan Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni’ni okuyarak kişisel verilerinizi işleme amacımızı ve bu kapsamda sizin haklarınızı ayrıntılarıyla incelemenizi rica ediyoruz.
a) Veri Sorumlusu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Fırat Barış Kavlak ve Ortağı Aygen Kavlak (“Kavlak Avukatlık Bürosu”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenecektir.
b) Kişisel Verilerinizi Hangi Amaçlarla İşleneceği
Siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden E-Posta Aboneliği kapsamında elde edilen kişisel verileriniz; ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelerin güncel durumu, yeni çıkan mevzuatlar, hukuki bilgilendirmeler ve Kavlak Avukatlık Bürosu’nun güncel yayınları ve içerikleri hakkında sizlerle iletişime geçmek ve gerekli bilgilendirmeleri yapabilmek amacıyla sınırlı olarak Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından işlenmektedir.
c) Kişisel Verilerinizi Toplama Yöntemleri ve Hukuki Sebepleri
Toplanan kişisel verileriniz KVKK’nın 5. maddesi uyarınca “İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması” hukuki sebebine dayanılarak elektronik ortamda otomatik olarak işlenmektedir.
d) İşlemeye Konu Kişisel Veri Kategorileri ve Tipleri
E-Posta Aboneliği kapsamında tarafınızdan aşağıdaki kişisel veriler elde edilecektir;
e) İşlenen Kişisel Verilerinizin Kimlere ve Hangi Amaçlarla Aktarılabileceği
İşbu aydınlatma metninin (d) maddesinde belirtilen kişisel verileriniz; (c) maddesinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda ve bu amaçların yerine getirilmesi ile sınırlı olarak; yurt içinde yerleşik iş ortaklarımıza ve hizmet sağlayıcılarımıza KVKK’nın 8. Maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı olarak aktarılabilecektir.
f) Kişisel Veri Sahibi Olarak KVKK Kapsamındaki Haklarınızla İlgili Bilgilendirme
KVKK’nın ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. Maddesi kapsamındaki taleplerinizi, Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’e göre Kavlak Avukatlık Bürosu’nun Nispetiye Cad. Seher Yıldızı Sok. No:23/11 Etiler, İstanbul adresine yazılı olarak iletebilirsiniz veya E-Posta Aboneliği kapsamında tarafımıza sağlamış olduğunuz elektronik posta adresi üzerinden [email protected] e-posta adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.
Aşağıda yer alan Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni’ni okuyarak kişisel verilerinizi işleme amacımızı ve bu kapsamda sizin haklarınızı ayrıntılarıyla incelemenizi rica ediyoruz.
a) Veri Sorumlusu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Fırat Barış Kavlak ve ortağı Aygen Kavlak (“Kavlak Avukatlık Bürosu”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenecektir.
b) Kişisel Verilerinizi Hangi Amaçlarla İşleneceği
Siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden E-Posta Aboneliği kapsamında elde edilen kişisel verileriniz; Kavlak Avukatlık Bürosu ile ilgili güncel gelişmelerin tarafınıza iletilebilmesi, Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından ve/veya işbirliği ile düzenlenen türlü etkinlik, konferans ve sair hakkında sizlere bilgilendirme sağlanması ve tanıtım vb. maksatlar ile tarafınız ile iletişime geçilebilmesi amaçlarıyla sınırlı olarak Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından işlenmektedir.
c) Kişisel Verilerinizi Toplama Yöntemleri ve Hukuki Sebepleri
Toplanan kişisel verileriniz KVKK’nın 5. maddesi uyarınca Kavlak Avukatlık Bürosu tarafından siz değerli çevrimiçi ziyaretçilerimizden alınacak açık rızaya dayanılarak elektronik ortamda otomatik olarak işlenmektedir.
d) İşlemeye Konu Kişisel Veri Kategorileri ve Tipleri
E-Posta Aboneliği kapsamında tarafınızdan aşağıdaki kişisel veriler elde edilecektir;
e) İşlenen Kişisel Verilerinizin Kimlere ve Hangi Amaçlarla Aktarılabileceği
İşbu aydınlatma metninin (d) maddesinde belirtilen kişisel verileriniz; (c) maddesinde belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda ve bu amaçların yerine getirilmesi ile sınırlı olarak; yurt içinde yerleşik iş ortaklarımıza ve hizmet sağlayıcılarımıza KVKK’nın 8. Maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve yukarıda belirtilen amaçlarla sınırlı olarak aktarılabilecektir.
f) Kişisel Veri Sahibi Olarak KVKK Kapsamındaki Haklarınızla İlgili Bilgilendirme
KVKK’nın ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11. Maddesi kapsamındaki taleplerinizi, Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’e göre Kavlak Avukatlık Bürosu’nun Nispetiye Cad. Seher Yıldızı Sok. No:23/11 Etiler, İstanbul adresine yazılı olarak iletebilirsiniz veya E-Posta Abobeliği kapsamında belirttiğiniz elektronik posta adresi üzerinden [email protected] e-posta adresine e-mail yoluyla iletebilirsiniz.