Aralık 2021 | Sayı 29

 

Bülteni Dinle

 

İŞTE HAFTANIN ÖNEMLİ HABERLERİ

 

 

Rusya’dan Google’a Ceza ve Tor’a Yasaklama Kararı 

Rusya, internette gezinirken anonim kalmayı sağlayan Tor yazılımını engelleme kararı aldı. Yine geçtiğimiz günlerde Moskova Bölge Mahkemesi de Google’a Rusya’da yasaklı içerikleri silmediği gerekçesiyle 14 milyon ruble cezaya çarptırmıştı. Söz konusu yasaklar ülkede internet aktivistlerinden büyük tepki topladı.

 

 

Yeni Hollanda Yasası, 1 Ocak 2022’de Yürürlüğe Giriyor

28 Eylül 2021’de Hollanda Senatosu, yönetim ve denetim kurullarında kadın ve erkek sayısı arasında daha dengeli bir oran oluşturmayı amaçlayan bir yasa tasarısını (“Yasa”) onayladı. Özel olarak büyük şirketlerin yönetiminde erkek ve kadın oranını dengelemek isteyen Yasa, büyük kamu ve özel şirketlerin yanı sıra halka açık şirketleri; şirket hissedarları, müdürleri, diğer yetkili ve çalışanlarını etkileyecek. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yasa ile birçok şirketin, yönetimde cinsiyet çeşitliliğini sağlamak adına yeni hedefler belirlemesi gerekiyor.

 

 

Belçika, Mahkeme Salonlarında Başörtüsü Yasağına Son Verdi 

Belçika Hükümeti, ülkede uzun zamandır uygulanan mahkeme salonlarındaki başörtüsü yasağına son verdi. Ülkede ceza yasasında yapılan değişiklikle beraber uzun zamandır uygulanagelen insan hakları ihlali son buldu.

 

 

AB Whistleblowing Direktifinin Geçiş Süreci Doldu

Kurum içi ihbarcılar için raporlama kanalları ve kontrol mekanizmaları öngören AB Whistleblowing Direktifi kapsamındaki geçiş süreleri tamamlanmıştır. Buna göre; 250 veya daha fazla çalışanı olan işletmeler ve devlet kurumlarının, 17 Aralık 2021’e kadar; 50 ila 249 işçi çalıştıran işletmeler ve devlet kurumlarının 17 Aralık 2023’e kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Direktif karşısında AB üye devletlerinin konuya ilişkin yaklaşımları Türkiye açısından ise önemli bir örnek oluşturacak. Konu ile ilgili detaylı bilgiye, büromuz avukatlarından Deniz Mina Küpana tarafından hazırlanan makaleden ulaşabilirsiniz.

 

 

Uluslararası Para Fonu (“IMF”) Kripto Para Piyasasına Yönelik Uluslararası Bir Politika Düzenlenmesini Önerdi

IMF kripto para piyasasının çok yüksek bir ivmede büyüdüğünü ve bundan ötürü ülkelerarası kapsamlı, uygulanabilir bir küresel politika oluşturulması gerektiğini açıkladı. IMF’nin bu önerisi finans kuruluşlarından gelen çağrıların yinelenmesi olarak göze çarpıyor.

 

 

Özel Sermaye Fonları 2021 sonu için rekora doğru gidiyor

EY tarafından hazırlanan Private Equity Pulse Raporuna göre, özel sermaye fonu şirketleri, geçen yılın aynı dönemine göre %27 ve 2019’un ilk dokuz ayına göre %19 artışla bu yılın ilk üç çeyrek döneminde yaklaşık 400 milyar ABD doları değerinde fon topladı. Bu kapsamda 2021 yılı, küresel birleşme ve satın alma piyasaları için bir rekor yılı olmaya doğru ilerliyor. Küresel birleşme ve satın alma faaliyetleri üçüncü çeyreğin sonuna kadar rekor denebilecek bir hızda seyredip ve bu yıl kayıtlardaki en aktif yıl olma yolunda giderken, on yıl öncesine göre bu çıkışlar bugün çok daha önemli bir gücü temsil eder durumda bulunuyor.

 

 

2021 Yılı Küresel Yeniden Yapılandırma 

COVID-19 pandemisinin ekonomiler üzerinde yarattığı sorunların çözülmeye başlandığı süreçte, dünya çapında 46 farklı piyasada faaliyet gösteren şirketlerin bu süreçte karşılaştığı zorluklar ve geleceğe dönük yol haritaları PwC tarafından hazırlanan raporda (“Rapor”) incelendi. Rapor’a göre, yeniden yapılandırmalar hızlanırken şirketler, istikrar sağlama ve hayatta kalma evresinden uzun vadeli toparlanma ve büyüme evresine geçişle baş etmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda şirketlerin, dijital dönüşümün hızına ayak uydurması, çeşitlilik ve kapsayıcılık beklentilerini karşılaması bekleniyor.

 

 

Değerleme Raporu Alımına İlişkin Genelge ile Düzenlemeler Yapıldı 

Yayınlanan genelgeler kapsamında değerleme raporu alımına ilişkin birtakım değişiklikler ile Mavi Kartlı kişiler, KKTC vatandaşları ve Türk asıllı Yunanistan uyruklu kişilerin alıcı ya da satıcı olduğu işlem türlerinde değerleme raporu istenmeyeceği düzenlendi. Ayrıca bazı kapsamlarda yapılan satışlarda değerlemenin sadece resmi senet ve havale dekontu ile yapılacağı hüküm altına alındı.

 

 

SGK e-Tebligat Başvuru Süresinin Uzatılması

24.9.2021 tarihli 31608 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik”in 7’inci maddesine göre elektronik tebligat adresi almak zorunda olan işverenler, Yönetmelik’in yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içinde başvuru yapmakla yükümlü tutulmuştu. Yönetmelik’e göre bu süre 31.12.2021 tarihinde sona ermekteyken yoğunluk sebebiyle başvuru süresi 31.01.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

 

Tüketici Hakem Heyetlerinde Parasal Sınır Arttırıldı 

Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğ ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda parasal sınırlar güncellendi. 15 bin 430 TL altındaki uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetleri görevli olarak belirlendi. 15 bin 430 TL üzeri uyuşmazlıklar için ise Tüketici Mahkemelerine başvurulabilecek.