Kasım 2021 | Sayı 27

 

Bülteni Dinle

 

İŞTE HAFTANIN ÖNEMLİ HABERLERİ

 

 

2022 Dijital Dünyada Güven Araştırması Sonuçları Yayınlandı

3602 şirket ve çok sayıda üst düzey profesyonelin katılımıyla 60’tan fazla ülkede gerçekleşen PWC 2022 Dijital Dünyada Güven Araştırması sonuçlarına göre, profesyoneller dijital iş modellerinin düşünülenin çok daha üzerinde bir verimlilik potansiyeli olduğunun altını çiziyor. Ayrıca katılımcı şirketlerin yarısından fazlası 2022’de siber güvenlik harcamalarının artacağını öngörüyor.

 

 

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı Kişileri Hedeflemek İçin Özel Uygulama Verileri Satın Alıyor

Geçtiğimiz 4 ay içinde ABD Hazine Bakanlığı (“Hazine”), Babel Street Şirketi’nden biri Gelir İdaresi Başkanlığı için biri de Yaptırım Uygulama Şubesi için iki yeni veri akışı aldı. Her iki veri akışı da özel şirketler tarafından toplanan hassas veriler için uygulanan yasal süreç kısıtlamalarına tabi olmamakla birlikte verilerin devlet tarafından kullanılmasını sağlarken, eleştirmenler Hazine’nin akıllı telefon uygulamalarından toplanan konum ve benzeri diğer verilere erişim sağlamasından endişe duyuyor.

 

 

ABD Federal Düzenleyicileri Dijital Para Birimlerinin Büyümesine Ayak Uydurmak İçin Uğraş Veriyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki federal düzenleyiciler, tüketiciler ve finansal piyasalar için potansiyel riskleri ele almak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Gelinen son nokta gösteriyor ki, kripto para birimi artık dijital bir merak olmaktan çıktı, geniş çapta benimsenen bir yeniliğe dönüştü. Kripto para birimlerini meşru bir ödeme olarak kabul eden işletmelerin sayısı artarken, işlemlerde Bitcoin’den farklı birçok coinin yer alması da öne çıkan gelişmelerden bir tanesi oldu.

 

 

COP26 İklim Zirvesi Anlaşması Nedir?

İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (“COP26”) ülkeler, iklim değişikliğine karşı alınacak bir dizi önlemleri içeren anlaşmayı imzaladı. Söz konusu Glasgow İklim Anlaşması’nda (“Anlaşma”) aşamalı olarak kömür kullanımın azaltılması, emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere düzenli destek gibi önemli kararlar yer alıyor. Türkiye ise COP26 sonucundaki koalisyon, anlaşma ve taahhütlerin bazılarına taraf olmazken; tüm yeni otomobil ve kamyonlarda sıfır emisyon ve kırsalı arttırma hedeflerinin de içinde yer aldığı, 2040 yılına kadar karayolu ulaşımında elektrikli araçlara geçişin, 2030 yılına kadar da orman kaybını ve arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için birlikte çalışmanın taahhüt edildiği deklarasyonlara taraf oldu.

 

 

Global ve Yerel Girişim Ekosistemlerine Yapılan Yatırımlar Rekor Kırmaya Devam Ediyor

KPMG Türkiye ve 212 iş birliğiyle hazırlanan ‘Girişim Ekosistemi Yatırımları Raporu’na göre global girişim piyasası yılın üçüncü çeyreğinde aldığı 160 Milyar dolar yatırım ile rekor kırdı.  Türkiye’de üçüncü çeyrekte gerçekleşen işlemlerin çoğu ya teknoloji tabanlı iş modelleri ya da reel sektör için teknolojinin bir uzantısı olan iş modelleri olarak göze çarptı. Üçüncü çeyrekte en çok yatırım alan sektörler teknoloji tabanlı iş modelleri ve reel sektörde teknoloji dayanaklı iş modelleri olarak göze çarptı. Türkiye’de de girişim ekosistemine 68 yatırım yapılmasıyla yeni bir rekor kırılmış oldu. Türkiye’de oyun sektörü, yapılan 10 işlem ile liderliğe oturdu.

 

 

SPK’da Satış Dönemi Süreleri Yine Uzatıldı

Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”), halka arzlara ilişkin esneklik sağlamaya ve piyasa faaliyetlerini desteklemeye devam ediyor. SPK’nın aldığı karara göre altı aylık ara dönem finansal tablolarına göre hazırlanan izahnameler ile yapılacak halka arzlarda, satışa 1 Aralık 2021 tarihine kadar başlanabilecekken, dokuz aylık ara dönem finansal tablolarının izahnameye eklenmesi şartıyla da söz konusu halka arzlarda satış 31 Aralık 2021 tarihine kadar başlayabilecek.

 

 

Duruşmalara Sesli ve Görüntülü Katılımı Sağlayan e-Duruşma Sistemi artık ülkenin her ilinde!

E-duruşma sisteminin yaygınlaştırılması uzun süredir gündemdeyken Covid 19 salgıyla Adalet Bakanlığı’nca 15 Eylül 2020 tarihinde sistemin pilot uygulamaları başlatılmıştı. E-Duruşma sistemi 9 Kasım 2021 tarihi itibariyle tüm illerimizde uygulanmaya başlandı ve 1400 hukuk mahkemesine çevrimiçi erişim sağlandı.

 

 

Kavlak Academy 2022 Dönemi Başlıyor

Yepyeni ve zengin programı ile hukuk öğrencilerini geleceğe hazırlayan eğitim programı Kavlak Academy’de yeni dönem 7 Şubat 2022’de başlayacak. Başvurular Kavlak Academy 2022 Başvuru Formu (google.com) adresinden yapılabilecek.

 

 

Yemeksepeti Hackerları 20 Milyondan Fazla Kişinin Verilerinin Elinde Olduğunu İddia Etti 

Türkiye’nin en büyük online yemek sipariş sitesi Yemeksepeti tekrar hacklenme olayıyla gündeme geldi. Gazeteciler ile iletişime geçen hackerlar 20 milyondan fazla kişisel verinin site üzerinden taraflarınca ele geçirildiğini, Yemeksepeti’nden para talep ettiklerini ve taraflarına Yemeksepeti’nden olumsuz dönüş yapıldığı iddiasında bulundular.